Správy

Gymnázium zadarmo prenajímalo pozemok patriaci kraju. Podľa župy nezákonne

Nevyužívanú plochu gymnázium prenajalo súkromnej firme. Košický kraj chce podať trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Gymnázium zadarmo prenajímalo pozemok patriaci kraju. Podľa župy nezákonne
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) podá trestné oznámenie pre trestný čin porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Prenájom bez súhlasu?

Predseda KSK Rastislav Trnka v utorok (26. 10.) informoval, že Gymnázium Alejová v Košiciach v minulosti zverilo do užívania časť pozemku patriaceho kraju súkromnej spoločnosti, a to bez platnej nájomnej zmluvy, riadnej súťaže a v rozpore so zákonom.

Spoločnosť mala využívať nehnuteľnosti na prevádzku autoškoly a pozemok zároveň prenajímať ďalším spoločnostiam s rovnakým predmetom podnikania. Nájomná zmluva, ktorú uzatvoril riaditeľ školy s konateľom spoločnosti, pritom podľa KSK bola uzatvorená ako bezodplatná, nebola riadne zverejnená, čím nikdy nenadobudla účinnosť, a kraj ako vlastník pozemku na prenájom nehnuteľnosti neudelil súhlas.

Kraj chce na pozemku stavať

Košický kraj má v pláne na tomto pozemku v správe Gymnázia Alejová postaviť krytú atletickú halu. Na jej výstavbu si už dal vypracovať aj architektonickú štúdiu. „Na moje nemilé prekvapenie sa pred pár dňami začala spisovať petícia proti výstavbe tejto haly. Zistili sme, že za petíciou stojí telocvikár – zamestnanec školy a konateľ autoškoly, ktorá niekoľko rokov prevádzkuje biznis na majetku kraja," uviedol Trnka na tlačovom brífingu.

Škola podľa neho prenajala pozemky kraja tejto spoločnosti nezákonným spôsobom. „Konateľ autoškoly užíval krajský majetok bezodplatne, pričom sám na ňom zarábal tým, že ho prenajímal ďalším spoločnostiam. Takýmto praktikám chceme dať rázne stop, podávame preto trestné oznámenie pre porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ dodal predseda KSK.

Úrad KSK začal s kontrolou na gymnáziu a na základe záverov vyvodí kraj pracovnoprávne dôsledky. V zámere výstavby krytej atletickej haly chce kraj napriek komplikáciám pokračovať.

Ako vidí situáciu riaditeľ gymnázia? Jeho vyjadrenie nájdete na ďalšej strane.

Nevyužívaný areál

Riaditeľ gymnázia Ľubomír Sobek v reakcii pre TASR uviedol, že škola zverila do užívania časť pozemku na základe rozhodnutia stavebného úradu mesta z 15. októbra 2015, ktoré povolilo zmenu v užívaní stavby na účel autocvičiska spoločnosti A-Tandem. Zmluva o budúcej nájomnej zmluve z 24. apríla 2015 bola jedným z podkladov pre toto rozhodnutie. Následne bola uzavretá zmluva o nájme nehnuteľnosti.

„V oboch zmluvách sa hovorí o bezodplatnom využívaní spevnenej plochy so záväzkom, že nájomca oplotí areál a vybuduje náhradné športoviská, čo sa aj stalo. K prenájmu plochy došlo s predchádzajúcim súhlasom odboru školstva KSK, keďže tento areál sa po dvoch ťažkých úrazoch žiakov prestal na účely telesnej výchovy využívať,“ konštatoval riaditeľ.

S výstavbou nemajú problém

Okrem toho sa areál podľa neho stal miestom stretnutí mladých ľudí z okolia školy, ktorí po sebe nechávali neporiadok a ten nájomca po vzatí do prenájmu na vlastné náklady odstránil. „Košický samosprávny kraj nijako neprispel ani na údržbu pôvodného športového areálu, ani na výstavbu nových športovísk. Prevažnú časť nákladov hradil nájomca, teda A-Tandem. Je pravda, že zmluva nebola zverejnená, bola však plnená podľa pôvodnej dohody a je vypovedateľná do 30 dní,“ dodal Sobek.

Škola podľa neho nemá problém s tým, že sa na pozemku KSK postaví športová hala, má však obavy o bezpečnosť žiakov, keďže k budúcemu stavenisku nevedie prístupová cesta a cez areál školy prístup ťažkých mechanizmov nie je možný. „Navyše si myslíme, že budúca atletická hala nebude slúžiť žiakom gymnázia, pretože je určená predovšetkým na atletiku a aj pán predseda sa vyjadril, že bude slúžiť žiakom strednej športovej školy,“ konštatoval riaditeľ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM