Eva Mikulová Rôzne

Háčkované chobotničky a veselé farebné dečky potešili bábätká

Neonatologické oddelenie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura dostalo množstvo praktických darčekov od dobrovoľníčok v rámci benefičného háčkovania.

Ilustračný obrázok k článku Háčkované chobotničky a veselé farebné dečky potešili bábätká
5
Galéria
Zdroj: UNLP

Vďačia za to desiatkám dobrovoľníčok pod vedením autorky nápadu Silvie Lukačínovej, ktoré usilovne uháčkovali spolu 55 diek a asi 120 chobotníc. „Tento rok sme sa rozhodli uháčkovať najmä deky, no niektorým ženám sa minuloročné háčkovanie chobotníc natoľko zapáčilo, že nám v priebehu roka posielali aj tie. Čas potrebný na uháčkovanie jednej deky závisí od jej veľkosti a samozrejme aj od šikovnosti každej z nás. Takú menšiu, napríklad veľkosti 60 na 60 centimetrov, vieme uháčkovať za 8 až 10 hodín. Farbu si každý vyberá sám, deti v prvých rokov uprednostňujú ružovú a červenú farbu, pretože im pripomína bruško a teda na túto farbu sú zvyknuté ešte pred pôrodom,“ spresnila autorka.

Uháčkovali počas jedného dňa

Nápad na takéto háčkovanie dostala pri surfovaní po internete. Túto krásnu myšlienku jej pomohli zrealizovať Košické kultúrne centrá- K13.

„Háčkovalo sa u nás v Kulturparku koncom marca počas jedného dňa. Zapojila sa vyše stovka žien z rôznych miest východného Slovenska. Niektoré ženy už na podobnej akcii boli, privítali sme však aj také, ktoré si prišli háčkovanie vyskúšať po prvýkrát,“ uviedla PR manažérka K13 Gabriela Mišurová.

Z nových darov sa teší aj primárka neonatologických oddelení UNLP Košice Iveta Kostelníková: „Sme veľmi radi, že sme sa opäť stali súčasťou tohto projektu. Dečky sú veľmi užitočné, pretože teplo je pre bábätká nesmierne dôležité. Taktiež u nás nájdu uplatnenie aj chobotničky, ktoré pomôžu mnohým detičkám, aby sa cítili bezpečne. V našej nemocnici sa ročne narodí asi 3000 detí a z toho sa približne 200 narodí predčasne. Chápadla chobotničiek odvedú pozornosť týchto detí od prístrojov a deti sú potom pokojnejšie.“

Háčkované chobotnice v UNLP
5
Galéria
Zdroj: UNLP
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM