Lukáš Mano Rôzne

Havel - politik, štátnik, spisovateľ

Jeho celoživotným krédom bolo: „Láska a pravda musí zvíťaziť.“ Bol nielen politik, ale taktiež spisovateľ a dramatik.

Dňa 18. decembra 2012 , zomrel exprezident Václav Havel. Tento výnimočný politik a hlavne človek zomrel po dlhej ťažkej chorobe vo veku 75 rokov.

Václav Havel sa narodil 5. 10. 1936 v Prahe. Vyštudoval DAMU. Na začiatku päťdesiatych rokov pracoval ako chemický laborant potom ako javiskový technik Divadla ABC. V rokoch 1960–1968 bol dramaturgom a asistentom réžie Divadla Na zábradlí, príležitostne sa živil ako robotník v Trutnovskom pivovare.

V roku 1968 sa stal signatárom otvoreného listu sto päťdesiatich spisovateľov a kultúrnych pracovníkov k otázkam demokratického procesu adresovaného ÚV KSČ.

V auguste 1968 bol autorom mnohých rozhlasových komentárov, v roku 1969 vystúpil na politickom mítingu v Ostrave, po ktorom ho polícia zatkla. Bol spoluzakladateľom Charty 77.

V roku 1979 bol odsúdený nepodmienečne na 4 a pol roka za podvracanie republiky. V septembri 1988 vystúpil po 19 rokoch verejne, za čo ho zatkla polícia a v januári 1988 odsúdila nepodmienečne na 9 mesiacov za hanobenie a podvracanie republiky. V máji 1988 bol podmienečne z väzenia prepustený. V decembri 1989 bol zvolený za prezidenta ČSFR.

Od tejto doby Václav Havel vystupuje ako politik a štátnik. Jeho celoživotné krédo je: „Láska a pravda musí zvíťaziť.“ Bol nielen politik, ale taktiež spisovateľ a dramatik. Práca v divadlách, v ktorých pracoval, mu dala príležitosť privoňať k umeniu ako takému. Jeho známe dielo je Dálkový výsluch. Písal rozhlasové, dramatické hry, ktorých hlavnou témou bola totalita a komunizmus. Odžil si ho doslova do poslednej litery. Svoje životné skúsenosti nekompromisne vkladal do svojich diel. Vždy prahol po demokracii, po slobode, prejavoval sa ako vynikajúci politik. Známy je jeho prejav v americkom kongrese, kde po jeho prejave povstal kongres a tlieskal mu. Bolo to hodné ozajstného politika – velikána Václava Havla.

V osobe Václava Havla stráca i Slovensko veľkého priateľa, človeka s citom pre politiku, s citom pre umenie, s krédom v srdci čistých hodnôt, ktoré sú základom pre spravodlivý a demokratický život nás všetkých.

Česť jeho pamiatke!

Autor: Gabriel Németh, foto: webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM