Veronika Hunyadiová Správy

Hlavnú ulicu už zdobí stromček: Kedy sa rozhodne o vianočných trhoch? FOTO

V najbližších dňoch pribudne v košických uliciach aj ďalšia vianočná výzdoba. Vianočné trhy sú stále otázne. Kedy padne definitívny verdikt?

Zdroj: TASR/František Iván

V Košiciach sa naplno začali prípravy na Vianoce. V stredu popoludní dorazil na Hlavnú ulicu 20 metrový vianočný strom. Je ním jedľa biela z Ruskova (okres Košice-okolie), ktorá v tejto obci rástla uplynulých 60 rokov.

Mesto o tom informuje na svojej stránke. Krásny strom darovala Košiciam rodina Kažimírovcov z Ruskova. Pôvodne mal nový vianočný strom výšku 22 metrov. Po úprave a osadení pri súsoší Immaculata sa jeho výška pohybuje na úrovni dvadsať metrov.

Na preprave, úprave a ukotvení sa podieľal 12-členný tím. Od výrubu až po jeho osadenie a ukotvenie uplynulo takmer 7 hodín.

Viacero kandidátov

Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali aj tento rok z viacerých ihličňanov. Výber sa uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb. Rozhodujúcim posudzovaným parametrom bola okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku.

Spomedzi viacerých posudzovaných stromov sa nakoniec ako najkrajšia a najvhodnejšia ukázala práve táto jedľa biela z čeľade borovicových, ktorá patrí medzi najvyššie stromy na Slovensku.

Budú vianočné trhy?

Vianočný stromček sa rozsvieti 5. decembra. V priebehu tohto týždňa sa začne v centre mesta s inštaláciou vianočnej výzdoby. Mesto sľubuje, že tento rok pribudnú aj nejaké prekvapenia.

O tom, či sa v meste uskutočnia Košické rozprávkové Vianoce a Vianočné trhy, sa vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu rozhodne v najbližších dňoch po stretnutí s vedením Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

FOTO: Vianočný stromček na Hlavnej
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM