Lukáš Mano Rôzne

Hmla na cestách sa môže rovnať smrti

Hmla je na ceste nepríjemným spoločníkom. Vodiči o tom vedia svoje

Slabá viditeľnosť za volantom je v jeseni takmer nevyhnutnosťou. Nepríjemné ranné hmly narobia krušné chvíle nejednému vodičovi. Často sa v takejto nepriaznivej situácii na cestách zabúda na to najdôležitejšie – na ľudské zdravie, resp. ľudský život. Aj policajti sa zhodnú na tom, že pri ranných hmlách si nezodpovední šoféri nikdy neprivstanú kvôli tomu, aby sa mohli do práce dostaviť pomaly, ale včas. Radšej sa po cestách ženú ako obvykle – ignorujúc obrovské nebezpečenstvo.

Hmla Jesenné obdobie si vyžaduje opatrnú jazdu hlavne podvečer, v noci a nad ránom. Ak máte obmedzený výhľad na cestu kvôli hmle, platí toto pravidlo: „Viditeľnosť = rýchlosť jazdy“. Konkrétne to znamená, že ak je viditeľnosť len 50 metrov, potom ani tachometer by nemal ukazovať viac ako 50 km/h.

Je ťažké povedať, podľa čoho sa máme orientovať na našich cestách – v zahraničí to majú jednoduchšie minimálne na diaľnici a niektorých cestách prvej triedy. Tie sú v kritických úsekoch každých 50 metrov označené bielymi bodmi a okrem toho veľkými dopravnými tabuľami, ktoré upozorňujú na zníženie rýchlosti podľa toho, koľko bodov na ceste vidíte.

Zver Znížiť tempo pri zlých viditeľných podmienkach na cestách cez les sa odporúča aj kvôli už spomínaným divým zverom. S kratšími dňami sú totiž divé zvery aktívne neskoro ráno a skoro večer. Hlavne, keď sa stmieva nastanú dva rizikové faktory: viditeľnosť je zlá a divá zver je v pohybe.

Ak sa na ceste zrazu zjaví zver, mali by ste bleskovo mrknúť do spätného zrkadla a následne skočiť na brzdu, volant držať pevne v rukách eventuálne stlmiť svetlá a trúbiť. V žiadnom prípade sa jej nekontrolovane nevyhýbajte, tvrdia odborníci z nemeckého nezávislého automobilového klubu ADAC. Keď už dôjde k nehode, je potrebné miesto zabezpečiť a informovať políciu. V žiadnom prípade by ste sa nemali zranených zvierat dotýkať, môžu prenášať choroby alebo vám ublížiť. Polícia ďalej informuje užívateľa poľovného revíru, ktorý sa o uhynuté, či zranené zviera postará.

Vodiči Na názor, aké dôležité je bezpečie na cestách, sme sa opýtali košických vodičov. V takmer všetkých prípadoch sa zhodujú. Najdôležitejšie je ľudské zdravie, treba byť veľmi opatrní a dbať na každé cestné nariadenie. Skúsený vodič dobre vie, že by za žiadnych okolností nemal nič podceňovať. A ten, ktorý to zatiaľ nezistil, nech sa to čím skôr naučí, lebo po dopravnej nehode či inom nešťastí už môže byť neskoro.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM