Samospráva

Hodnotenie kraja k projektu EHMK 2013: Región získal kultúrne aj ekonomické benefity

Vo vynovených priestoroch Východoslovenskej galérie v Košiciach hodnotil v stredu Košický samosprávny kraj (KSK) svoje aktivity realizované v rámci EHMK 2013. V začatých projektoch chce kraj pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie kraja k projektu EHMK 2013: Región získal kultúrne aj ekonomické benefity
Zdroj: TASR

Ako uviedla vedúca odboru kultúry KSK Jana Kovácsová, dnes sa zhodnotil prínos KSK do projektu EHMK v dvoch nosných aktivitách – Ostrovy kultúry, ako investičné projekty a program Terra Incognita v regióne. „Zhodnotili sme to z hľadiska finančného, indikátorov, strategického a spolu s riaditeľmi kultúrnych inštitúcií sme hľadali spoločné prieniky, to, čo nám to prinieslo ako projekt naďalej udržiavať a rozvíjať,“ povedala Kovácsová.

KSK v rámci projektu získal asi 15 miliónov eur z eurofondov na investície a projekty. K tomu treba prirátať 10 miliónov eur na podporné projekty. „Mesto Košice, ale aj región získali veľmi významný kredit. Dnes sa nás už naozaj pýtajú, čo sme to v tých Košiciach urobili. A či je veľmi dôležité, ľudia dostali nový impulz a poznanie, že kultúra sa vypláca a že je dôležitým činiteľom rozvoja,“ doplnila šéfka kultúry Košického kraja. Zdôraznila, že projekt priniesol aj poznanie, že je potrebné rozvíjať kreativitu, lebo to zvyšuje konkurencieschop­nosť.

Kovácsová zároveň vyhlásila, že v začatých projektoch sa bude pokračovať. „Čo sme nestihli, to ešte dokončíme. Prevádzkovať Ostrovy kultúry nebude až taký vážny problém. Tu sme vlastne zhodnotili svoj vlastný majetok v našich kamenných inštitúciách,“ dodala a zdôraznila, že je potrebné pokračovať aj v projekte Terra Incognita, lebo cestovný ruch prináša aj ekonomický benefit.

„Môžeme sa preto tešiť na kľúčové podujatia tak, ako boli vlani. Všetci, ktorí ich organizovali v minulom roku sa zaviazali, že ich budú robiť aj naďalej,“ uzavrela Kovácsová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM