Správy

Hodnotenie pôrodníc podľa expertov a mamičiek? Táto v našom kraji dopadla najlepšie!

Informácie, ktoré môžu zaujať nielen budúce mamičky. Svetlo sveta uzreli výsledky hodnotenia pôrodníc podľa matiek a expertov. Ktoré dopadli najlepšie?

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie pôrodníc podľa expertov a mamičiek? Táto v našom kraji dopadla najlepšie!
Zdroj: TASR

V pôrodniciach dochádza k jedným z najdôležitejších chvíľ v živote žien. Miesta, kde privedú na svet svoje deti, si tak mnohé starostlivo vyberajú. A nápomocný môže byť v takýchto prípadoch aj projekt Sprievodca pôrodnicami. Health Policy Institute (HPI) v spolupráci s portálom rodinka.sk priniesli hodnotenie pôrodníc na Slovensku za rok 2016.

Podľa expertov i mamičiek

Hodnotenie sa skladá z dvoch častí. HPI komunikuje s pôrodnicami a hodnotí kvalitu poskytovanej zdravotníckej starostlivosti na základe medicínskych indikátorov, čo predstavuje Expertské hodnotenie. Portál rodinka.sk sa v aplikácii www.sprievodca-porodnicami.sk pýta mamičiek, ako hodnotia svoj pôrod a starostlivosť o ich bábätko. Toto predstavuje Hodnotenie mamičiek. Obe hodnotenia sa následne spájajú v Celkovom hodnotení.

Ktoré dopadli najlepšie?

V roku 2016 bolo na Slovensku k dispozícii 53 pôrodníc, v ktorých sa narodilo 57 717 detí. Zo všetkých sa do projektu tento rok nezapojila len jedna, pôrodnica v Revúcej.

Výsledok Celkového hodnotenia bol teda dosiahnutý spojením Expertského hodnotenia s Hodnotením mamičiek. Najviac bodov získala Fakultná nemocnica v Trenčíne, nasledovaná Univerzitnou nemocnicou v Martine. Na treťom mieste sa zhodne umiestnili dve bratislavské pôrodnice a to Univerzitná nemocnica Bratislava – Ružinov a Univerzitná nemocnica Bratislava – Antolská.

Zamerané na Košický kraj

A ktorá pôrodnica dopadla v tomto hodnotiacom projekte najlepšie v rámci nášho kraja? Na prvom mieste sa v celkovom hodnotení umiestnila Univerzitná nemocnica L. Pasteura, Trieda SNP Košice.

Prinášame vám však aj info, ako to dopadlo v Košickom kraji za uplynulý rok podľa jedného z čiastkových hodnotení, a to konkrétne podľa Hodnotenia mamičiek. Prvé miesto patrí v takomto čiastkovom hodnotení Nemocnici v Krompachoch, na druhom sa umiestnila NsP Spišská Nová Ves a prvú trojicu uzatvára Nemocnica Košice- Šaca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM