Správy

Hokejová hala župy dostala stopku! Mesto jej pozemky nepredá

Košický kraj chce postaviť na Medickej ulici tréningovú hokejovú halu. Potrebuje k tomu ale mestské pozemky.

Ilustračný obrázok k článku Hokejová hala župy dostala stopku! Mesto jej pozemky nepredá
Zdroj: Košický samosprávny kraj

Košické mestské zastupiteľstvo na utorkovom (11. 5.) rokovaní neodsúhlasilo predaj pozemkov na Medickej ulici, na ktorých má vyrásť tréningová hokejová hala, Košickému samosprávnemu kraju (KSK). Jej výstavba súvisí so založením Krajskej hokejovej akadémie, na ktorú vyčlenila župa 2,7 milióna eur. Ďalšie dva milióny jej poskytne vláda cez Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).

Za vyššiu cenu

Poslanci na svojom februárovom zastupiteľstve odobrili zámer odpredaja pozemku za cenu jedno euro za štvorcový meter, teda za 4 522 eur. Na utorkovom (11. 5.) rokovaní sa schvaľoval už samotný predaj za jedno euro z dôvodu osobitného zreteľa. Tentoraz ale zastupiteľstvo predložený návrh neodobrilo.

Poslancom neodporúčalo schváliť návrh samotné mesto ani mestská rada. Majetková komisia vo svojom stanovisku uviedla, že súhlasí s prevodom pozemku za hodnotu určenú znaleckým posudkom. Poslanci v utorok nakoniec schválili pozmeňujúci návrh, ktorým je predaj za sumu podľa znaleckého posudku, ktorá je určená na 794 470 eur. Samotný návrh prevodu pozemkov ako celok ale zastupiteľstvo neschválilo, potrebná na to bola trojpätinová väčšina.

„Musím sa pozrieť, či existuje nejaký spôsob, ako sa k tomu vieme vrátiť – napríklad na najbližšom MsZ. Budem hľadať spôsob, ako túto tému úplne nehodiť zo stola. Z môjho pohľadu MsZ povedalo jednu zásadnú vec, a to že si vie tento predaj predstaviť za cenu znaleckého posudku,“ povedal pre TASR primátor Jaroslav Polaček.

Niečo na odľahčenie

Kraj hľadá iné miesto

Košický kraj v stanovisku k neschváleniu predaja uviedol, že bude musieť nájsť inú vhodnú lokalitu na hokejovú halu a pripraviť novú projektovú dokumentáciu na jej výstavbu. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Je nám ľúto, že mesto Košice takýmto spôsobom hádže polená pod nohy kraju aj obyvateľom, ktorým by mohla slúžiť táto päťmiliónová investícia do športovej infraštruktúry v rámci Košíc. Mesto už rok a pol zdržuje výstavbu novej hokejovej haly, a týmto krokom oddialilo začiatok jej výstavby o ďalší takmer rok," skonštatovala Terezková.

Projekt krajskej hokejovej akadémie by podľa župy nemal byť o politike a na prvom mieste by mal byť záujem obyvateľov, ktorí by mohli túto halu využívať. „Mesto Košice aj napriek prísľubu, že na podporu projektu nebudú kladené žiadne prekážky, robí presný opak a kraju výrazne skráti čas, ktorý potrebuje na výstavbu hokejovej haly, keďže finančné prostriedky od SZĽH je potrebné vyčerpať do konca roka 2023. Na obštrukcie mesta, bohužiaľ, doplatia len budúce hokejové talenty a hokej ako taký," dodala hovorkyňa.

Váš názor na výstavbu hokejovej haly môžete vyjadriť v malej ankete pod článkom.

Súhlasíte s výstavbou hokejovej haly na Medickej?

Nie

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM