Rôzne

Hokejový šampionát sa vydaril, tvrdia organizátori aj vedenie mesta

Vedenie mesta prijalo predstaviteľov organizačného výboru MS, bezpečnostných zložiek a ďalších partnerov, ktorí sa podieľali na zorganizovaní šampionátu.

Ilustračný obrázok k článku Hokejový šampionát sa vydaril, tvrdia organizátori aj vedenie mesta
5
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Primátor Jaroslav Polaček im v Historickej radnici poďakoval za veľmi uspokojivú súčinnosť.

Okrem iného sú podľa neho dnes Košice čistejšie a je opravených mnoho vecí, medzi nimi aj chodníky. V tomto trende chce pokračovať. „Pre nás je hodnotné aj to, že fanúšikovia zo zahraničia, ale aj zo Slovenska si Košice zamilovali. Podľa toho, čo hovoria, sa do nášho mesta chcú vracať – a to je prínos a vízia do budúcnosti, aj naša pridaná hodnota, ktorú sme my, ako mesto Košice, do tohto projektu vložili," dodal Polaček.

Šampionát dnes v Košiciach končí

Košická časť hokejových MS vyvrcholí vo štvrtok (23. 5.) dvoma štvrťfinálovými zápasmi.

„Z pohľadu nás ako organizátorov, ale aj z pohľadu fanúšikov a médií to momentálne dopadlo naozaj veľmi dobre. Boli nejaké drobnosti, ktoré sme priebežne spôsobom odstraňovali, ale dúfam, že verejnosť vnímala väčšinou len naozaj všetky tie pozitívne signály tohto šampionátu a všetci si odnášajú len ten najlepší pocit," uviedla riaditeľka organizačného výboru MS 2019 v ľadovom hokeji pre Košice Aneta Büdi.

Oproti šampionátu v roku 2011, ktorých dejiskom boli rovnako Košice aj Bratislava, eviduje progres. „Vzhľadom na to, že sme nechali hrať slovenskú reprezentáciu v Košiciach, tak sa zmenilo veľmi veľa," povedala s tým, že obe centrá sa stali rovnocenné, o čom svedčia aj na 90 percent vypredané štadióny počas celého šampionátu. Ako hovorí, celkovú prípravu hodnotili vysoko aj samotné hokejové tímy.

Žiadne vážne incidenty

Riaditeľ Krajského riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Radoslav Fedor verí, že bezpečnostné zložky zvládnu svoju úlohu aj počas záverečného dňa košickej časti MS, podľa neho pre to robia maximum. „Počas tohto šampionátu sme nezaznamenali narušenie verejného poriadku, kde by sme mali použiť väčšie sily a prostriedky PZ alebo nejaký zásah, ktorý by súvisel s nejakým incidentom," povedal s tým, že polícia aktuálne pripravuje zhrnutie šampionátu z rôznych hľadísk.

Fedor ďalej uviedol, že v porovnaní s MS v roku 2011 bol v Košiciach nápor fanúšikov trojnásobne väčší a v meste bolo ubytovaných napríklad viac ako 2000 fanúšikov Fínska. Dánska základňa fanúšikov bola podľa jeho slov tiež obrovská.

Výnimkou nie sú ani návštevníci z iných štátov, vrátane tých, ktorí do Košíc prišli z rôznych častí Slovenska. „Podľa zatiaľ neoficiálnych informácií sa tu vystriedalo viac ako 250.000 fanúšikov, čiže aj tie bezpečnostné opatrenia boli pripravované na tento zväčšený počet fanúšikov," povedal s tým, že pomáhali aj policajti zo susediacich krajov či riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície.

„Kvôli bezpečnosti na štadióne nám pri činnostiach ako skenovanie veľmi pomáhali colníci," dodal. Pripomenul, že na organizovaní sa podieľalo mnoho zložiek PZ.

„Robili sme maximum pre to, aby boli fanúšikovia a občania Košíc v bezpečí. Týkalo sa to aj satelitných okresov, kde boli takisto ubytovaní fanúšikovia, aj tam sme mali zvýšený počet hliadkovej činnosti," uzavrel Fedor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM