Eva Mikulová Správy

Holanďania učili úradníkov na magistráte ako znížiť produkciu odpadu a čo s ním

Už budúci rok sa končí zmluva medzi mestom a spoločnosťou Kosit na zber a spracovanie odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Holanďania učili úradníkov na magistráte ako znížiť produkciu odpadu a čo s ním
Zdroj: mesto Košice

Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v spolupráci s mestom Košice zorganizovalo v utorok 14. januára workshop pre zástupcov samospráv z Košického a Prešovského kraja, ktorého hlavným cieľom bolo oboznámiť sa s tým, ako sa dá znížiť množstvo odpadov na úradoch.

Ako zredukovať odpad

Ambasáda spolu s organizáciou INCIEN (Inštitút cirkulárnej ekonomiky) rozvíja viaceré aktivity v prospech životného prostredia smerujúceho k redukcii odpadu.

Bolo to v rámci výzvy holandského kráľovstva pre svoje veľvyslanectvá po celom svete. Holandské veľvyslanectvo na Slovensku sa v roku 2018 stalo víťazom tejto výzvy, a inšpirovalo tak svojim príkladom viaceré slovenské mestá.

Cieľom je dať motiváciu a praktické rady ľuďom, ktorí zastupujú rôzne aj štátne organizácie, a musia riešiť problémy typu zelené verejné obstarávanie, čo je v samosprávy zložitejší proces ako v súkromných spoločnostiach. Najdôležitejšie je zamýšľať sa nad odpadom. Mali by sme sa pozastaviť nad všetkým čo kupujeme, nemali by sme plytvať jedlom, a myslieť aj na to, že ani recyklácia nie je stopercentná záchrana,“ povedala o workshope Martina Ľuptáková z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Cieľom je separácia

Mesto tento workshop privítalo aj v súvislosti s kandidatúrou Košíc na titul Európske hlavné zelené mesto. Jedným zo základov ekologického správania je podľa organizácie INCIEN zníženie množstva komunálneho odpadu.

Príkladom toho je aj obyčajný smetný kôš. Ak je umiestnený pri každom pracovnom stole, vzniká mylný dojem, že sa odpadu môžeme kedykoľvek zbaviť bez toho, aby sme sa museli zamýšľať nad jeho spracovaním.

„Na našom úrade pracuje vyše 400 zamestnancov, ktorí samozrejme produkujú aj komunálny odpad. Našim cieľom je zaviesť také opatrenia, aby sme jeho množstvo znížili a zároveň zvýšili množstvo separovaného odpadu. Chceme tak byť príkladom nielen pre mestské podniky, ale aj pre súkromnú sféru a obyvateľov Košíc. Práve cez materské a základné školy môžeme najlepšie vplývať na ekologické správanie mladej generácie,“ povedal námestník primátora Marcel Gibóda.

Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM