Rastislav Búgel Správy

Holuby a netopiere pri inkubátoroch! Táto krajina klesla na absolútne DNO, reaguje lekár

Situácia na extrémne dôležitom oddelení je kritická. Zašlo to až tak ďaleko, že museli vyhlásiť verejnú zbierku.

Ilustračný obrázok k článku Holuby a netopiere pri inkubátoroch! Táto krajina klesla na absolútne DNO, reaguje lekár
13
Galéria

Situácia v košickej neonatológii je alarmujúca. Ako upozornil košický Korzár, oddelenie patrí pod Detskú fakultnú nemocnicu Košice. Tá si prenajíma priestory Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. Práve to má byť dôvodom, prečo sú tieto priestory nerekonštruovateľné zo štátnych zdrojov.

Havarijný stav

Podmienky, v ktorých zdravotníci diagnostikujú a liečia najzávažnejšie stavy novorodencov z celého Košického a Prešovského kraja, sú kritické.

Počet lôžok na oddelení vysoko špecializovanej starostlivosti je 18 a 10 lôžok je pre stabilnejších novorodencov. Ročne tam hospitalizujú približne tri stovky detí, z ktorých je väčšina predčasne narodených a tých, ktoré potrebujú chirurgický zákrok.

Doba hospitalizácie býva aj 3 mesiace. Problém je, že na tieto počty sú priestory veľmi malé a v havarijnom technickom stave.

Situácia zašla až tak ďaleko, že sa rozhodli zorganizovať verejnú zbierku. Jednou z jej organizátorov je aj primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Vanda Chovanová.

Netopiere a holuby pri inkubátoroch

„Podmienky, v akých sa predčasne narodené detičky snažia bojovať o prežitie spolu s mamičkami, sú po mnohých stránkach nedôstojné. V zime prefukuje cez okná, ktoré sa nedajú zavrieť, v lete je extrémne teplo od inkubátorov a ventilátorov, ktoré sa tlačia jeden vedľa druhého,“ opisujú alarmujúci stav organizátori zbierky. Klimatizácia, ktorá má viac ako 40 rokov, už nestačí.

To však možno nie je to najhoršie. „K inkubátorom sa bežne dostanú holuby, netopiere či hmyz. Pri daždi cez okná zateká a personál na parapety ukladá plachty a plienky, aby zadržali vodu od prístrojov, pod inkubátormi sa tvoria mláky,“ píše sa v informáciách o zbierke.

Ako vo väzení

Podľa organizátorov dokonca mamičky bojujúce o prežitie svojich detí majú k dispozícií len dve izby s celkovou kapacitou 8 postelí a jedinú kúpeľňu: „druhá nefunguje z dôvodu pokazeného odpadu.“ Ženy v šestonedelí so zvýšenými nárokmi na hygienu zdieľajú jednu kúpeľňu.

„Podmienky na oddelení sú na úrovni štandardu niektorých väzníc, v pôvodnom 43-ročnom stave, sú nehumánne, zariadenie je opotrebované. V týchto podmienkach prežívajú matky strach o prežitie svojho dieťaťa často niekoľko mesiacov, nemajú žiadne súkromie, nemajú si počas pobytu v nemocnici kde vyprať oblečenie, pretože niektoré sú od domova vzdialené aj viac ako sto kilometrov,“ šokovali.

Organizátori zbierky majú tri míľniky – 50, 100 a 150-tisíc eur. Peniaze použijú na renováciu priestorov – výmenu okien, rozvodov, vodoinštalácie, novú klimatizáciu, rekonštrukciu kúpeľne, no aj na nákup postelí, posteľnej bielizne, výmenu osvetlenia, dverí a podobne. Zvyšné peniaze sa využijú na financovanie kúpy nového ultrazvuku.

Krajina klesla na absolútne dno

„Zatiaľ, čo v Ženeve vo WHO sme zo seba urobili ten najúbohejší trash, aký existuje, klesli pod úroveň krajín tretieho sveta, doma sa lekári navzájom jeden druhému zbierame na oddelenia. Takto sme sa zbierali na fetoskop, tentokrát na košickú neonatológiu, ktorá je v dezolátnom stave. Táto krajina klesla na absolútne dno,“ napísal na sociálnej sieti Maroš Rudnay z oddelenia rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Zatial co v Ženeve vo WHO sme zo seba urobili ten najubohejsi trash aky existuje, klesli pod uroven krajin tretieho...

Posted by Maroš Rudnay on Wednesday, June 5, 2024
Ľudia sa skladajú na opravu oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM