Kultúra

Hor sa do kina: Na striebornom plátne pristáli tri zaujímavé novinky

V závere januára spestrili program slovenských kín tri filmové novinky. Na svoje si prídu fanúšikovia českej komédie, hereckých hviezd ako je Matthew McConaughey, Anne Hathaway či Diane Lane. Medzi novinkami je zastúpená aj severská kinematografia.

Ilustračný obrázok k článku Hor sa do kina: Na striebornom plátne pristáli tri zaujímavé novinky
Zdroj: pixabay

Švédsko-dánsky film Hranica (Gräns) mal svetovú premiéru na MFF Cannes, kde získal ocenenie Un Certain Regard. Pôvodom iránsky režisér a spoluscenárista Ali Abbasi rozpráva príbeh Tiny, ktorá pracuje ako dôstojníčka colnej služby. To sa v prípade ženy, ktorá šokuje okolie zdeformovanou tvárou, môže zdať nelogické. Lenže Tina má neuveriteľný čuch.

Dokáže na diaľku odhaliť tých, ktorí majú strach a v batožine nepovolené látky a materiály. Počas jedného rutinného dňa v službe stretne Voreho, zanedbaného a mastného vlasáča v koženej bunde, ktorého pach nepripomína nič z toho, čo Tina dosiaľ cítila. Vore je kľúčom k jej záhadnej identite. Film Hranica je tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnosti, o pohlaví a citovom precitnutí. Jedinečne sa v ňom spája realistická dráma a severský mýtus.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Ženy v běhu je názov českej komédie „o ženách, ktoré sa neboja vybehnúť šťastiu v ústrety“. V snímke, ktorá je režisérskym debutom scenáristu Martina Horského, stvárnila hlavnú postavu Zlata Adamovská. Jej filmová Věra prežila s Jindřichom skvelý život a je pevne rozhodnutá splniť jeho posledné prianie – zabehnúť maratón. Emancipovaná a rázna matka troch dcér v tom nevidí žiadny problém.

Trasu si jednoducho rozdelia na štyri časti a zdolajú viac ako 42 kilometrov ako rodinná štafeta. Žiadna z nich síce zatiaľ neodbehla ani meter, ale do štartu ostávajú ešte tri mesiace a tréner Vojta (Vladimír Polívka) pripravil výborný kondičný plán. Dcéry sa však do behania veľmi nehrnú. Majú úplne iné starosti. Najstaršia Marcela (Tereza Kostková) čelí dennodenne problémom svojich troch synov a ich otec Karel (Ondřej Vetchý) ju už 20 rokov nevie – alebo nechce, požiadať o ruku.

Prostredná Bára (Veronika Khek Kubařová) túži po dieťati, lenže preň zatiaľ nenašla toho pravého otecka. Najmladšia Kačka (Jenovéfa Boková) síce chlapa má, ale ten má jeden zásadný problém – manželku. Zamilovaná Kačka napriek tomu trvá na vzťahu bez budúcnosti. Dcéry majú zjavne momentálne iné priority ako bežecký tréning. Svojrázna mama Věra preto musí napnúť všetky sily, aby rodinnú štafetu previedla cez rad prekážok a komediálnych komplikácií na štart Jindřichovho vysnívaného maratónu.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 31. januára je v kinách aj thriller režiséra a scenáristu Stevena Knighta Serenity: Ticho pred búrkou. Film „plný zvratov a vášní“ s Matthewom McConaugheym a Anne Hathaway má podľa jeho distribútora všetky predpoklady stať sa jedným z diváckych zážitkov roka. Ticho exotického ostrova, kde si hlavný hrdina Baker lieči svoje životné rany, zmení príchod jeho bývalej ženy v búrku udalostí a odhalených tajomstiev. Exmanželka ho požiada, aby zabil jej súčasného manžela.

V mene ich spoločného syna, aj v mene jedného milióna dolárov ako odmeny, má vziať jej manžela na rybársku výpravu a uprostred oceánu ho hodiť žralokom. Baker najprv odmieta, ale pokojné vody karibského raja sú už nenávratne sčerené. Výčitky a strach o syna ho začnú ešte viac prenasledovať a začne o návrhu premýšľať.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM