Správy

Horúčavy vystriedajú búrky s krúpami: V týchto hodinách to má na náš okres prísť

Meteorológovia vydali výstrahy špeciálne pre Košický okres. Pred čím si máme dať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy vystriedajú búrky s krúpami: V týchto hodinách to má na náš okres prísť
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zverejnil výstražnú informáciu prvého stupňa, podľa ktorej čakajú okres Košice najprv vysoké teploty a následky búrky s krúpami.

„V okrese Košice sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 – 34 °C," upozorňujú odborníci s tým, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výstraha pred horúčavami platí pre náš okres v stredu (28.6.) od 14:00 do 18:00 hodiny.

Hneď po horúčavách ale SHMÚ avizuje zmenu. Od stredajšieho (28.6.) popoludnia až do piatkovej polnoci totiž platí ďalšia výstraha. Podľa meteorológov sa u nás v tomto čase ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami. ,,S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 – 85 km/h," píše sa na webe SHMÚ.

,,Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov)," približujú meteorológovia.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM