Správy

Horúčavy vystriedal dážď: Platia výstrahy pred BÚRKAMI aj prívalovou POVODŇOU!

Po extrémnych horúčavách prišlo ochladenie. S nám ale aj výdatné zrážky.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy vystriedal dážď: Platia výstrahy pred BÚRKAMI aj prívalovou POVODŇOU!
Zdroj: TASR/František Iván

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Košice a Košice-okolie prvý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami a búrkami.

Výdatný dážď

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aaktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," uvádza SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa pred prívalovými povodňami potrvá v pondelok do 17.00 hod. Týka sa riek Hornád a Bodva.

Pozor na búrky

Meteorológovia vydali pre okresy Košice a Košice-okolie na pondelok (19. 7.) aj prvý stupeň výstrahy pred búrkami. V Košiciach potrvá do 18.00 a v okolí Košíc do 19.00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h), upozorňujú meteorológovia s tým, že je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj tieto články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM