Správy

Hrajúca fontána je v prevádzke už 24 rokov! Konečne sa dočká rekonštrukcie

Odkedy ju uviedli do prevádzky, výrazné rekonštrukcie nezažila.

Ilustračný obrázok k článku Hrajúca fontána je v prevádzke už 24 rokov! Konečne sa dočká rekonštrukcie
10
Galéria

Hrajúcu fontánu na košickej Hlavnej ulici má prejsť rekonštrukciou. Uplynulý týždeň ju kvôli obhliadke v súvislosti s jej plánovanou rekonštrukciou na pár dní vypustili. Ako za Správu mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach uviedol Peter Sasák, sezónu 2022 by chceli začať s obnovenou fontánou.

Na hrane životnosti

Informácie získané pri obhliadke využijú pri príprave podkladov na verejné obstarávanie týkajúce sa rekonštrukcie technologického vybavenia fontány, ktorá slúži od roku 1997. Podľa Sasáka sa jej technické zariadenia dostávajú na hranu životnosti.

„Z dôvodu častých porúch a nákladnej údržby sme sa rozhodli urobiť prvý krok k jej obnove. Obnova sa bude týkať technologického vybavenia fontány, ktoré je už morálne aj technicky zastarané. Väčšina technických častí sa nachádza pod zemou v riadiacej miestnosti fontány, preto bude väčšia časť prác mimo zraku verejnosti,“ povedal.

Nové osvetlenie aj trysky

V telese fontány bude podľa jeho slov najviditeľnejšia zmena osvetlenia a dýz. Počíta sa aj s výmenou čerpadiel, častí rozvodov, ventilov, elektroniky a riadenia fontány. Po vzore moderných fontán má ísť o diaľkovo a digitálne riadenú fontánu, ktorá bude pracovať väčšinu času automaticky a sama upozorní obsluhu aj na poruchy.

SMsZ je v súčasnosti pred fázou prípravy na verejné obstarávanie. „Po získaní potrebných podkladov od našich technikov pristúpime k príprave verejného obstarávania,“ doplnil Sasák.

Aktuálne správy zo Slovenska

Fontány na Hlavnej ulici
10
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM