Webnoviny - Rôzne

Hrdosť Slovákov klesá, môžu za to aj hokejisti

Podľa výsledkov reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO), podiel hrdých občanov klesol v porovnaní s koncom roka 2010 zo 66 percent na 49 percent, čím sa prepadol na úroveň roka 2003.

Necelá polovica občanov SR je hrdá na to, čo Slovensko za 19 rokov samostatnosti dokázalo.

Počet nespokojencov za rok naopak stúpol z 26 na 46 percent. Doteraz najviac bola verejnosť hrdá na úspechy Slovenska v roku 2008 za vlády Roberta Fica, keď bolo s výsledkami samostatného štátu spokojných 77 percent respondentov.

Nadpriemerne hrdí sú voliči SDKÚ

Ako upozornila sociologička Zora Bútorová, od roku 2003 až doteraz patria prívrženci SDKÚ-DS k tým, čo pociťujú nadpriemernú hrdosť na úspechy Slovenska, čo sa prejavovalo aj v období, keď bola ich strana v opozícii. Naopak, u prívržencov Smeru-SD sa zvýšený pocit hrdosti na celkový výkon SR viazal iba na obdobie vládnutia tejto strany. Pocit hrdosti je častejší medzi vzdelanejšími ľuďmi (57 percent respondentov s vysokoškolským vzdelaním), tvorivých Na výsledky SR sú najviac hrdí voliči SDKÚ-DS (63 percent) a KDH (60 percent), nasledujú prívrženci SNS a SaS (po 57 percent), priemerné hodnoty výskumníci namerali u fanúšikov Smeru-SD (50 percent) a podpriemerné vykazoval elektorát Obyčajných ľudí (42 percent) a Mosta-Híd (38 percent). odborných pracovníkov (60 percent), výkonných odborných pracovníkov a študentov (po 58 percent). Naopak najzriedkavejšie ho majú nezamestnaní (35 percent) a nekvalifikovaní manuálni pracovníci (43 percent).

Bútorová sa nazdáva, že do výrazného poklesu hrdosti na dosiahnuté úspechy Slovenska sa premietla predovšetkým ekonomická kríza, ktorá vo vedomí časti verejnosti spochybnila niektoré donedávna nespochybňované úspechy SR, napríklad vstup do eurozóny. Podľa sociologičky kríza vyvolala zneistenie a vystupňované obavy o ekonomické vyhliadky Slovenska. Obavy sú umocňované poznaním, že nielen predstavitelia Európskej únie, ale ani žiadna vládna zostava na Slovensku nemá „zázračný prútik“ na okamžité a bezbolestné naštartovanie ekonomického rastu.

**Za pokles hrdosti môže aj neúspech hokejistov **

Dôležitým faktorom oslabenej hrdosti občanov je podľa Bútorovej aj to, že si ľudia v poslednom období väčšmi uvedomili komplikovanosť riešenia problémov vo viacerých rezortoch, predovšetkým v zdravotníctve, ako aj náročnosť zápasu proti netransparentnému a korupčnému rozhodovaniu.

Bútorová napokon poznamenáva, že latku národnej hrdosti tentoraz nepomohli svojím výkonom zodvihnúť ani naši hokejisti na svetovom šampionáte.

Výskumníci IVO prieskum uskutočnili od 29. novembra do 6. decembra na reprezentatívnej vzorke 1048 dospelých obyvateľov Slovenska. Položili im otázku, či súhlasia s názorom, že občania SR môžu byť vzhľadom na výsledky dosiahnuté v ére samostatnosti hrdí na svoju vlasť.

webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM