Andrea Mesarčíková Rôzne

Hrebendovú ulicu na Luníku IX núdzovo pripoja na zdroj elektriky

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach sa dnes venovali aj riešeniu krízovej situácie na rómskom sídlisku Luník IX.

Hrebendová ulica je bez elektrickej energie a hrozí, že pri znížení pod bod mrazu bude odstavená aj regulovaná dodávka vody. Podľa informácií mesta v piatok 29. októbra Východoslovenská distribučná spoločnosť, a. s., doručovala oznámenia o ukončení zmlúv obyvateľom tejto časti sídliska.
Košickí poslanci dnes preto schválili núdzové pripojenie Hrebendovej ulice na zdroj elektrickej energie v kritickom období od decembra 2010 až do marca 2011, ktoré predpokladá urýchlenú realizáciu iného typu elektroinštalácie. Podľa dôvodovej správy nové pripojenie umožní lepšiu kontrolu čiernych odberov, ustráženie odpojenia neplatičov, ako aj zabránenie zásahov do elektroinštalácie. Investičné náklady pre sedem bytových domov s 210 bytmi sú vo výške 120.000 eur. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák prisľúbil spolufinancovanie do výšky minimálne 31.000 eur. Náklady mesta teda budú 89.000 eur.
Mesto v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny vytvorí takisto podmienky na plnenie povinností súvisiacich s úhradou poplatkov za bývanie vytvorením 200 pracovných miest pre obyvateľov Luníka IX. Mechanizmus umožní refundáciu mzdy a odvodov zo strany štátu priemerne do výšky 80 percent počas 9 mesiacov. Malo by ísť o pomocné a upratovacie práce pre mestské organizácie. Mesačné náklady mesta na 20-percentné spolufinancovanie dosiahnu 26.400 eur.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM