Rôzne Správy

Hrnčiarska ulica pýchou Košíc? Šteklivé fakty z archívu iste mnohých prekvapia!

Zatiaľ, čo dnes sú Košičania na svoju Uličku remesiel právom hrdí, v minulosti to bolo celkom inak. Prečítajte si, akú zaujímavosť ukrýva jej minulosť.

Ilustračný obrázok k článku Hrnčiarska ulica pýchou Košíc? Šteklivé fakty z archívu iste mnohých prekvapia!
4
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Hrnčiarska ulica alebo Ulička remesiel je miestom, kde zablúdia kroky mnohých turistov. Nachádza sa neďaleko Hlavnej ulice a svojím génius loci dotvára jedinečnú atmosféru Starého mesta. Pri vstupe do nej vás privíta voňavá bylinkáreň a tradičným remeslom sa tam pýši kováč, hrnčiar, brašnár i pekár.

Hrnčiarska ulica si však so sebou nesie aj zaujímavú minulosť. Pôvodné a dodnes platné pomenovanie Haffnergasse sa objavuje na mape po prvýkrát až v roku 1834. Aj napriek remeselníckemu názvu je ale otázne, či tam naozaj bývali hrnčiari.

Cechové ulice tak, ako boli známe v stredoveku, sú v 19. storočí už nezmyslom. Jedno je však isté, hrnčiari boli ešte aj v 19. storočí pre mesto veľmi potrební, pretože takmer všetok kuchynský riad bol v tých časoch z keramiky, avšak mal pomerne nízku životnosť. Úžitkovej keramiky sa tak predávalo veľké množstvo a bola veľmi lacná.

V druhej polovici 19. storočia si už ulička niesla pomenovanie Fazekas utca. V tej dobe bolo na ulici 20 domov a jeden kalvínsky kostol. Počas skúmania histórie tejto uličky sme však natrafili na niekoľko zaujímavostí. Všetky domy boli na ulici postavené na východnej strane, len jeden, dnes s číslom 4, bol postavený na západnej strane.

Prekvapením však je, že na dnes významnej historickej uličke sa minulosti, podobne ako na Hradbovej ulici, nachádzali drobné nevestince, ktoré slúžili pre chudobnejších zákazníkov.

Zdá sa tak, že aj jedna z najznámejších košických ulíc má svoju temnú minulosť. Napriek tomu je však v súčasnosti neodmysliteľnou súčasťou krásy Starého mesta a dotvára jedinečnú atmosféru historického centra metropoly východu.

Zdroj: Knižnica Jána Bocatia/Košický večer,r.1996

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM