Eva Mikulová Správy

Hrozí nedostatok pilotov lietadiel, praktický výcvik budú mať aj v Košiciach

Letectvo má za sebou ťažký rok. Keď sa však kríza skončí, pilotov bude opäť nedostatok.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí nedostatok pilotov lietadiel, praktický výcvik budú mať aj v Košiciach
Foto: Eva Mikulová

Pandémia COVID19 uštedrila leteckej doprave tvrdú ranu. Iba v Európe prídu aerolínie v roku 2020 podľa údajov Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) súhrnne o takmer 18 miliárd Eur.

Počet prepravených pasažierov celosvetovo sa prepadol o polovicu. O pilotov dopravných lietadiel je však aj napriek kríze stále veľký záujem.

Nedostatok pilotov

Podľa IATA je na starom kontinente v odvetví letectva a s ním spojených podnikateľských činností ohrozených 6 až 7 miliónov pracovných miest. Osobnú skúsenosť s tým má aj Tibor Striho, ktorý ešte začiatkom roka pracoval ako pilot nízko nákladových aerolínii. Na Airbusoch A320/321 nalietal vyše 3700 letových hodín, v marci ho však zo spoločnosti prepustili. „Prišiel som o prácu pilota dopravného lietadla. Teraz lietam na menších strojoch a školím záujemcov o povolanie pilota na rôznych úrovniach,“ hovorí skúsený pilot.

„Návrat do normálu sa očakáva na konci roka 2021. Ak by opäť začali lietať všetky lietadlá ako pred krízou, pilotov by bol nedostatok. Mnohí prídu o kvalifikáciu a potrebné povolenia, takže na konci dňa ich bude nedostatok,“ zamýšľa sa Striho.

Dlhodobý problém s nedostatkom pilotov v Európe potvrdzuje aj dekan Leteckej fakulty v Košiciach Stanislav Szabo. “Požiadavky celosvetového leteckého trhu pred vypuknutím krízy evidovali akútny nedostatok chýbajúcich pilotov ale i pozemného leteckého personálu. Hovoríme rádovo o desiatkach tisíc osôb. Aj keď súčasná kríza uzemnila väčšinu leteckej techniky, na čo letecké spoločnosti reagovali aj prepúšťaním personálu, neznamená to, že sa tým problém vyriešil.“ Szabo dodáva, že o akreditovaný študijný odbor „pilot“ je na škole v posledných rokoch enormný záujem. „Sme radi, že náročné požiadavky súvisiace s praktickým leteckým výcvikom sa nám darí napĺňať aj vďaka úzkej spolupráci s našim generálnym partnerom – spoločnosťou Slovak Training Academy. Spoločne dokážeme pripraviť civilných pilotov ale aj pilotov pre potreby Vzdušných síl ozbrojených síl Slovenskej republiky.“

Súkromná letecká akadémia je v čase krízy dôležitým partnerom Medzinárodného letiska v Košiciach. „Aj vďaka prevádzke Slovak Training Academy v Košiciach je postavenie Košíc a letiska Košice na leteckej mape Európy a sveta výnimočné. Prítomnosť takéhoto projektu vzdelávania a praktického školenia pilotov bude tiež jedným z argumentov pri našich jednaniach s leteckými spoločnosťami o potenciáli Košíc pre unikátne obchodné príležitosti a tým aj pre nové letecké spojenia,“ tvrdí Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa Medzinárodného letiska v Košiciach.“

Aj súkromný výcvik

Akadémia sa v súčasnosti sústredí najmä výcvik pilotov vrtuľníkov. Vedenie spoločnosti však nevylučuje, že v budúcnosti kurzy rozšíria aj o pilotný výcvik na lietadlá.

„Z profesionálneho hľadiska sme na takúto možnosť pripravení a naše výcvikové stredisko plánujeme rozšíriť aj o ďalšie atraktívne kurzy. Výcvik civilných i vojenských pilotov je otázkou prestíže každého národného štátu Európskej únie a my sme radi, že sa mám to darí napĺňať aj na Slovensku,“ hovorí konateľ spoločnosti Slovak Training Academy Lukáš Halás.

Súkromné výcvikové stredisko zamestnáva vyše 300 ľudí a v európskom kontexte je skutočným unikátom. Ako jediné civilné školiace centrum na starom kontinente cvičí pilotov aj na legendárnych amerických vrtuľníkoch UH-60 BlackHawk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM