Eva Mikulová Správy

Hrozný pohľad! Ružín je zamorený plastom, FOTO

Veľké dažde v predchádzajúcich dňoch spláchli nelegálny odpad z brehov Ružína. Vodohospodári v rámci svojich možností odpad likvidujú.

Ilustračný obrázok k článku Hrozný pohľad! Ružín je zamorený plastom, FOTO
8
Galéria
Zdroj: FB Prvy bikertest

Srdce zaplakalo všetkým milovníkom prírody keď v týchto dňoch uvideli obrovské množstvo odpadu na hladine vodnej nádrže Ružín.

Tento stav sa pravidelne opakuje po väčších dažďoch, kedy dážď spláchne do vody smetie, plasty a odpad z brehov, najmä z tamojších osád a nelegálnych skládok.

Vodohospodári likvidujú odpad

Vodohospodári zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) sa musia s týmto odpadom popasovať. V týchto dňoch to robia v rámci svojich finančných možností. „Ročné náklady potrebné pre trvalú udržateľnosť výsledkov pilotného projektu a zabezpečenie čistej hladiny v nádrži sú vo výške cca 50–90 tis. €. Ide o permanentné zachytávanie odpadu, jeho pravidelné vyberanie, odvoz a likvidáciu. Náklady na činnosti súvisiace s čistením hladiny v roku 2018 dosiahli cca 80 tis.€ (rok 2019 sumarizujeme, predbežne to vyzerá na cca  60 tiíc eur. Ak však príde väčšia povodeň, náklady môžu byť oveľa vyššie  a náš podnik nedokáže vyčleniť viac financií z vlastných zdrojov na tento účel. Bez pridelenia mimoriadnych dotácií nebude možne znečistenie zlikvidovať,“ informoval nás Tomáš Januš z referátu komunikácie SVP

V rámci pilotného projektu boli testované postupy pre obmedzenie šírenia odpadu po hladine a pre zber odpadu z hladiny. V rámci toho bolo celkom vyzbieraných a zlikvidovaných viac ako 3000 ton odpadu.

Podľa slov T. Januša, čistotu VS Ružín od naplavených odpadov zabezpečujú od roku 2015 aj pomocou špeciálnych norných stien inštalovaných na ústí riek Hornád a Hnilec smerujúcich do VS Ružín. 

Zachytené odpady sa pomocou týchto stien približujú k brehu, kde sa toto čistenie momentálne vykonáva priebežne.

„Čo sa týka prevencie na zabránenie znečisťovania hladiny, realizujeme technické opatrenia, aby sa odpad nedostával do nádrže, ale aby bol zachytený a odstraňovaný z vody už na vtoku Hornádu a Hnilca do nádrže. Vo významnejšej miere môže otázku prevencie vyriešiť len zodpovednejšie nakladanie s odpadmi v obciach v povodí týchto riek,“ dodáva T. Januš.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM