Eva Mikulová Správy

Ružín je ako stvorený na jesenné výlety. Užite si krásne výhľady, FOTO

Vodná nádrž Ružín pri Košiciach má svoje čaro počas každého ročného obdobia. Krásne turistické trasy si užijete i počas farebnej jesene.

Ilustračný obrázok k článku Ružín je ako stvorený na jesenné výlety. Užite si krásne výhľady, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Eva Mikulová

Príjemné jesenné počasie láka na turistiku a prechádzky v prírode. Čarokrásnym miestom v blízkosti Košíc je vodná nádrž Ružín obklopená majestátnymi lesmi, ktoré sa už začínajú sfarbovať do typických jesenných farieb.

Vypadnite z mesta

Nad nádržou sa vypína bralnatý vrch Sivec z ktorého je nádherný výhľad na celú vodnú nádrž a keď je dobrá viditeľnosť, uvidíte i Vysoké Tatry.

Miesto neďaleko Košíc je rajom chatárom. Ak na Ružíne chatu nemáte, rozhodne sa oplatí prísť sem a splynúť s farbami jesene. Nenáročnejších turistov poteší i prechádzka okolo nádrže.

Náš malý tip: V lesoch a na lúkách práve v tomto období môžete nájsť huby a tak si z prírody okrem zážitkov môžeme priniesť i tieto lahodné plody.

Turistický raj

Vodná nádrž Ružín vznikla prehradením rieky Hornád v hlbokom kľukatom údolí Bujanovských vrchov a patrí medzi najkrajšie vodné plochy na Slovensku.

Obtáča vrchy pohoria Čiernej hory a pozostáva z dvoch vodných nádrží. Hlavná nádrž Ružín I. postavená v roku 1967 má objem 59 miliónov metrov kubických a vyrovnávacia nádrž Ružín II., ktorá bola dokončená 1972, má objem 4 a pol milióna metrov kubických.

Po prehradení rieky pri dnes už zatopenej obci Ružín dosahuje jazero dĺžku 14 km.

Priehrada je úzka a dlhá, pretože sa rozprestiera v hornatej doline rieky Hornád. Priehradné jazero je hlboké miestami až 60 m a jeho rozloha je 390 hektárov. Okrem Hornádu do Ružína priteká aj Hnilec a Belá. Vypúšťaná voda sa využíva na výrobu elektriny.

Jesenný Ružín
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM