Michal Lendel Správy

Hŕstka zdravotných sestier protestovala neďaleko Ústavného súdu: Ich strach o pracovné miesta

Asi desiatka zdravotných sestier a príslušníkov stredného zdravotníckeho personálu sa dnes zišla v Košiciach pri soche Sándora Máraia, neďaleko budovy Ústavného súdu, aby pokojným spôsobom podporili protestné stanové mestečko sestier v Bratislave pri Úrade vlády SR.

Ilustračný obrázok k článku Hŕstka zdravotných sestier protestovala neďaleko Ústavného súdu: Ich strach o pracovné miesta
Zdroj: TASR

Strach a obavy sestier…

Ako uviedla jedna z organizátoriek protestu, Viola Hanušovská z košickej Detskej fakultnej nemocnice, pre niektoré sestry by bol problém cestovať na vlastné náklady do Bratislavy, preto sa rozhodli vyjadriť svoj názor a podporu takýmto spôsobom. „Vyjadrujeme tu nesúhlas s tým, ako sa s nami na oddeleniach zaobchádza, neplatia nám príplatky za víkendy, rizikové príplatky,“ povedala Hanušovská.

Dodala, že o konaní akcie informovali svoje kolegyne v kraji a na východnom Slovensku. „Sme trochu sklamaní z toho, že je tu nízka účasť, pretože vieme, že sestry tu na východe sú nespokojné,“ doplnila Hanušovská. Podľa oficiálneho oznámenia akcie na košickom magistráte tu očakávali účasť niekoľkých desiatok, možno až stoviek nespokojných sestier.

Kolegyne neprišli, pretože sa boja o zamestnanie. Mnohé z nich už majú len niekoľko rokov do dôchodku a pre ne by to bola tragédia. Máme informácie, že ich obavy sú reálne a mnohým sa vyhrážali práve stratou zamestnania,“ vyhlásila Hanušovská ďalej.

Napriek tomu budú košické sestry na mieste protestu denne až do piatku 4. októbra do 16.00 h. Tieto protestné akcie by mohli byť iba začiatkom prejavu ich nespokojnosti s riešením postavenia a platov.

Stanovisko ministerstva zdravotníctva a vlády…

Ministerstvo zdravotníctva označilo stratégiu sestier za zvláštnu. Stanové mestečko vníma rezort podľa svojej hovorkyne Zuzany Čižmárikovej ako nefér krok v čase korektného dialógu. Ako poznamenala, sestry na poslednom stretnutí s ministerkou Zuzanou Zvolenskou nespomínali, že by boli s rokovaniami nespokojné, hovoriť nemali ani o nátlakových akciách.

„Vláda SR rešpektuje právo každého občana na slobodné vyjadrenie názoru. Chceme ale zdravotným sestrám pripomenúť, že to bol minister zdravotníctva Radičovej vlády Ivan Uhliarik, ktorý presadil protiústavný zákon a navyše bez finančného krytia," uviedol vo vyhlásení premiér Robert Fico.

Aj predseda vlády rovnako ako ministerstvo poukázal, že mzdy sestier v štátnych nemocniciach sú na takej úrovni, ako by zákon platil. Avizoval, že šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská bude so sestrami naďalej komunikovať o príprave novej legislatívy v súlade s nálezom Ústavného súdu SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM