Richard Rovinsky Kultúra

Hviezda rokov 90. nám povedala niečo o sebe

Vyspovedali sme Dr. Albana po jeho vystúpení a zistili niečo aj o plánoch do budúcnosti. Na pódiu v Infinity Aréna sa tak isto predstavila skupina Maduar a duo b.eye & zmena.

Dr. Alban celým menom Alban Nwapa sa narodil 26. Augusta 1957 v meste Oguta v štáte IMO (Nigéria). Ako 23 ročný sa vydal do Švédska aby tam študoval za zubára. Tu po prvýkrát začal s hudbou aby si zarobil na štúdium, ktoré nakoniec úspešne ukončil a dokonca si aj otvoril vlastnú zubnú ambulanciu. Keď sa nakoniec rozhodol ostať pri hudbe a na počesť toho že doštudoval prijal spevácke meno Dr. Alban. V roku 1990 prerazil s pesničkou Hello Africa na ktorej sa podieľal aj Denniz Pop (zomrel na rakovinu žalúdka). Následne prišiel ďalší hit It’s my life. Dr. Alban pomohol vo Švédsku bojovať proti dogám svojou pesničkou No coke. Počas nasledujúcich rokov spolupracoval so skladateľmi alebo spevákmi ako LADY D, Haddaway, Snap, Scatman a Charlie Boy.

Takže Dr. Alban ako si sa cítil v Košiciach?

Všetko v Košiciach bolo super. Dav ľudí, ktorý prišiel sa zabával. Nemám sa na čo sťažovať.

Chceli by sme vedieť čo je myšlienkou tvojej tvorby?

Ja spievam o všetkom aj o tom čo mám aj nemám rád. Ak niečo nemám rád tak to napíšem do textov a potom o tom spievam. Myslím si, že nikto sa nemôže za teba rozhodovať v živote. Každý je strojcom svojho šťastia.

Takže ako hodnotíte svoj pobyt na Slovensku, resp. v Košiciach?

No som ubytovaný v nádhernom hoteli, ľudia sú úžasný. Spoznávam nových ľudí a vytváram si nové kamarátstva. Už som bol na Slovensku veľa krát, hlavne v Bratislave, takže moje zážitky sú len a len pozitívne s ľuďmi so Slovenska.

Aké máte plány do budúcnosti? Môžeme očakávať nový album v blízkej dobe?

//Momentálne spolupracujem s viacerými spevákmi, nie sme až tak viditeľný no pracujeme veľa. Napríklad spolupracujem s Haddaway, Melissa (Libanon), s dvoma Švédskymi spevákmi. Všetko sú to dobrý speváci v ich krajinách. Nový album asi nie, máme niečo pripravené s Nemeckým spevákom Sash. Pravdepodobne to budú pesničky k Majstrovstvám Afriky 2010 //

No a posledná otázka. Blížia sa Vianoce, tak by sme radi vedeli ako a kde ich budeš oslavovať?

No budem doma v Afrike, pravdepodobne spolu s mojimi kamarátmi grilovať okolo bazéna. Nepoznám Biele Vianoce, keďže som z Afriky. Je tu veľmi zima, ja som radšej doma v teple.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM