Hygienici v akcii: Počas šampionátu si posvietia na viaceré prevádzky

V súvislosti s MS v ľadovom hokeji budú hygienici kontrolovať predovšetkým zariadenia spoločného stravovania v hoteloch, kde sú ubytovaní účastníci majstrovstiev.

Lucia Šútorová
Ilustračný obrázok k článku Hygienici v akcii: Počas šampionátu si posvietia na viaceré prevádzky
Zdroj: TASR

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave a Košiciach v súvislosti s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2019 kontrolujú hygienu v ubytovacích zariadeniach a v zariadeniach spoločného stravovania. Zaoberajú sa aj vyšetrovaním vzoriek pitnej vody. Kontroly potrvajú počas celého obdobia šampionátu. TASR o tom informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Posvietia si na jedlo aj ubytovanie

„Kontroly sa zameriavajú najmä na dodržiavanie hygienických štandardov v ubytovacích zariadeniach, dodržiavanie prevádzkového poriadku, preverujú aj platnosť dokladov o uvedení priestorov do prevádzky. V stravovacích zariadeniach odoberajú vzorky pokrmov na mikrobiologické a chemické vyšetrenie,“ priblížil ÚVZ SR s tým, že sa kontrolujú predovšetkým zariadenia spoločného stravovania v hoteloch, kde sú ubytovaní účastníci majstrovstiev. Hygienici preverujú aj hygienickú neškodnosť potravín v reštauráciách a v zariadeniach rýchleho stravovania, ako sú bufety, lahôdky a zmrzlinárne.

Šírenie nákaz

Súčasťou hygienických opatrení na zabezpečenie bezproblémovej realizácie majstrovstiev sveta je podľa hygienikov aj nepretržité monitorovanie výskytu infekčných ochorení. Masové podujatia môžu byť podľa ÚVZ SR „vhodným miestom na šírenie infekčných ochorení a vypuknutie lokálnych epidémií a k najčastejším faktorom prenosu infekčných nákaz patria vzduch, voda a strava“.

V prípade zistenia nedostatkov hygienici môžu prevádzkovateľom zariadení uložiť blokovú pokutu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR