Lenka Fedorová Rôzne Správy

Immaculata je neodmysliteľnou súčasťou Hlavnej: 5 vecí, ktoré ste o nej nevedeli

Morový stĺp Immaculata je súčasťou Hlavnej ulice už odpradávna. Zaujímali ste sa už však oň bližšie?

Ilustračný obrázok k článku Immaculata je neodmysliteľnou súčasťou Hlavnej: 5 vecí, ktoré ste o nej nevedeli
Zdroj: Dnes24.sk

Morový stĺp stojaci na košickej Hlavnej ulici púta pozornosť už zďaleka. Niet divu, so svojou výškou 14 m tak vyčnieva z davu a svojou minulosťou vábi oko nejedného turistu. Zatiaľ, čo väčšina ľudí pozná len jeho spojitosť s morom, my vám priblížime jeho ďalšie tajomstvá.

Postavený na bývalom popravisku

Morový stĺp postavili v rokoch 1722 – 1723. Stalo sa tak z dôvodu vďaky za zažehnanie morovej epidémie, ktorá mesto poriadne potrápila. Postavený bol na mieste niekdajšieho popraviska.

Najkrajšia baroková pamiatka

Za jeho postavením stoja traja muži. Postavili ho Tomáš Tornyossi a Šimon Grimming z podnetu poštového správcu Viktorína Flachenfelda. Výsledkom bol skvost, ktorý je doteraz najkrajšou barokovou sochárskou pamiatkou v meste.

Súsošie prešlo viacerými rekonštrukciami

O tom, že morový stĺp bol pre Košičanov veľmi dôležitý svedčí aj fakt, že prešiel mnohými rekonštrukciami. Prvýkrát sa tak stalo v roku 1757, neskôr 1776, 1829, 1856 a 1872. Ďalšia rekonštrukcia bola pod rukami L. Hilda v roku 1908. Rok na to bolo opravené oplotenie pamiatky.

Počas druhej svetovej vojny sa však súsošie poškodilo, a tak ho v rokoch 1954 – 1957 a 1971 – 1972 reštauroval Vojtech Lőffler. V rokoch 1996 – 1998 bolo súsošie reštaurované Mgr. Ľubomírom Kusom. Späť boli osadené 4 sochy na pileroch plota, hlavný stĺp a ostatné plastiky boli nahradené odlievanými kamennými kópiami.

Rekonštrukcia morového stĺpa z konca 90. rokov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Sochy vymenené za kópie

Ak ste si mysleli, že súsošie stojí na svojom mieste tak, ako bolo postavené, mýlite sa. V roku 2000 bola ukončená najväčšia rekonštrukcia súsošia a sochy boli vymenené za verné kópie.

Socha sv. Valentína

Na vrchole súsošia stojí platiska Nepoškvrnenej Panny Márie, ktorá symbolizuje vernosť, lásku a dobrotu a naše mesto má chrániť pred biedou a utrpením. Tá má nad hlavou veniec s dvanástimi hviezdami . Zaujímavosťou je, že v súsoší sa ukrýva aj socha sv. Valentína, svätca všetkých zaľúbených.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM