Ing. Peter Mati Rôzne

Ing. Peter Mati : Prečo vykopávajú otvorené dvere?

A prečo práve teraz? Iba takéto dve otázky ma ako predsedu petičného výboru pre dokončenie procesu odluky cirkví od štátu napadli po prečítaní si tlačových informácií z tlačovej besedy hnutia NOVA z 29.5. 2014 s predstavením nového modelu financovania cirkví a občianskej spoločnosti.

Nemá zmysel popisovať všetky súvislosti, preto uvediem iba dve skutočnosti:

Dňa 6.5. 2014 bola petičným výborom odštartovaná petícia pre vyhlásenie referenda za dokončenie procesu odluky cirkví od štátu a zároveň boli oslovené všetky registrované cirkvi na Slovensku spoločne s relevantnými politickými stranami listom s výzvou na diskusiu o hľadaní všeobecne prijateľného komplexného riešenia dotknutej problematiky. Dňa 28.5. 2014 bola do podateľne NR SR doručená iná petícia, o ktorej bola spracovaná a uverejnená informácia v článku „Chýba zodpovednosť za chyby!“ ešte pred zverejnením informácie o tlačovej besede hnutia NOVA o ich aktivite. Prečo to tá ktorá zo strán robí sa verejnosť dozvie neskôr. Už dnes sme však považovali za potrebné skonštatovať to, čo je za petičný výbor (PV) uvedené v tejto tlačovej správe :

PV však zároveň vyjadrujú počudovanie nad tým, že ešte pred pár dňami sa aj zástupcovia hnutia NOVA ospravedlnili z organizovaného okrúhleho stola, ktorý PV plánoval k tejto téme usporiadať v Bratislave.“Chce­me veriť, že hnutiu NOVA nejde len o otvorenie atraktívnej témy, ale aj o jej skutočné riešenie,” uviedol predseda PV Štefan Sládeček.

Faktom totiž je, že naša petícia sa teší mimoriadnemu záujmu verejnosti a za mesiac od jej spustenia už máme viac ako 10 tisíc podporovateľov. “Ďalšou otázkou tiež je, či nejde práve o reakciu na podporu verejnosti pre našu petíciu o dokončení finančnej odluky cirkví od štátu. Ak hnutiu NOVA teraz vadí systém financovania cirkví podľa zákona z roku 1949, prečo potom aj jeho členovia a poslanci NR SR schvaľovali štátny rozpočet podľa toho istého zákona,” kladie si otázku Sládeček.

PV zároveň opakovane oznamuje, že už v dohľadnej dobe sa po druhý krát pokúsi zorganizovať okrúhly stôl so zástupcami štátnych orgánov, registrovaných cirkví, zástupcov tretieho sektoru a politických strán, na ktorom by sme radi túto tému otvorili a pokúsili sa hľadať prijateľné riešenie. Zástupcovia hnutia NOVA budú pri tomto okrúhlom stole vítaní, aby sme mohli aj ich konštruktívne návrhy spoločne posúdiť pri presadení dokončenia finančnej odluky cirkví od štátu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM