Lenka Fedorová Rôzne

Iniciátor košického dukátu Gürtler: Za všetkým hľadaj ženu!

Vladimír Gürtler prišiel s myšlienkou vytvoriť v Košiciach lokálnu menu. Projekt sa ujal a dukáty sa tešia obrovskému záujmu.

Ilustračný obrázok k článku Iniciátor košického dukátu Gürtler: Za všetkým hľadaj ženu!
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Vladimír Gürtler prišiel vo svojej predvolebnej kampani v roku 2014 s myšlienkou vytvoriť lokálne platidlo. To sa mu neskôr podarilo a pre veľký úspech je dnes na svete aj päťdukát a dvojdukát. V rozhovore prezradil, ako vníma úspech košických dukátov i kto stojí sa týmto úspechom.

Košické dukáty zaznamenali obrovský úspech, avšak veľa z nich sa nedostalo do obehu, ale zberatelia si ich nechali. Ako vidíte situáciu tentokrát?

Ak si zoberiete dvojdukát bežnej kvality, tak výmenný kurz ja 2,95, platí to pri množstve od 1 do 5 dukátov. Od 6 –9 je výmenné kurz 2,75 a keď si zoberiete viac ako 10 dukátov a maximálne 50, tak je výmenné kurz 1:1. A tým chceme dosiahnuť to, aby to ľudia začali reálne omnoho viac používať ako lokálne platidlo. Nevieme zabrániť tomu, aby si ich ľudia nechávali, ale už teraz vidíme, že ľudia začali brať po viac kusov. Predpokladáme, že ak si niekto kúpi 10 dukátov, tak 1–2 si nechá, ale ostatné pustí do obehu. A potom je to na podnikateľoch či dajú k tomu ešte nejakú zľavu.

Takže pivo Košický dukát sa bude dať kúpiť nielen za dukáty, ale aj eurá?

Áno, môžu aj za eurá, len cena za euro bude vyššia.

Kde si môžu Košičania zakúpiť dukáty?

Majú viacero možností, Prvá možnosť je objednanie cez internet na našej stránke a my im to doručíme buď poštou alebo máme stánky na Mlynskej a Hlavnej. Potom ich bude samozrejme vydávať Mestské informačné centrum, ktokoľvek tam príde, tak si vie dukáty kúpiť.

Môže nastať aj alternatíva, že niekto bude chcieť 3 dukáty, tak vtedy mu môže obchodník ponúknuť možnosť, že ak si niečo kúpi, tak mu môže vydať dukátmi kurzom 1:1. Teraz by to už malo byť optimalizované. Mali sme naštudovanú teóriu, ale až prax ukázala, ako to reálne funguje.

Aký dopad to bude mať na miestnu ekonomiku?

Ak ľudia začnú dukáty míňať a začne to cirkulovať, tak bude mať vplyv na miestnu ekonomiku. Náš cieľ nebol vydávať pamätné mince, aby si ich ľudia nechávali, to by išlo o úplne iný koncept. Náš cieľ je, aby to ľudia míňali a točilo sa to medzi spotrebiteľmi a podnikateľmi.

Kedy u vás vznikla myšlienka vytvoriť takýto koncept?

Vznikla pred dvoma rokmi, keď som mal ešte politické ambície a bol to bod môjho programu. Moje politické ambície skončili, no ja som chcel dodržať sľub, tak som vydal jednodukáty. Veľa ľudí na to veľmi pozitívne reagovalo, tak som si povedal, že v tom budem pokračovať a nastavím projekt minimálne na tri roky.

Ako na to reagujú košickí obchodníci? Sú otvorení tejto novinke?

Ktorí ako. V prvej fáze sme mali zámer, aby to akceptovala široká škála obchodníkov, ale prax opäť ukázala, že kvalita je niekedy prednejšia ako kvantita. Budeme sa snažiť, aby ich malo niekoľko podnikov, ktoré sú vynimočné akoby to mali brať ľudia len ako napr. stravné lístky. Chcem dosahnuť, aby človek, ktorý sa rozhodne platiť dukátom dostal adekvátnu službu, ktorá je vyššia . Môže nastať situácia, že bude znížený počet obchodníkov, s ktorými budeme spolupracovať a budú to tí, ktorí dodržiavajú tento model a stavajú sa k tomu ako k exkluzívnemu produktu.

Dukáty boli pokrstené pivom. Prečo ste sa rozhodli práve pre tento nápoj?

Sedeli sme s Petrom Škripkom a nejak nás to napadlo a zdalo sa nám to také logické. Nebol to špecifický zámer.

V príhovore ste sa poďakovali svojej manželke za pomoc. Dá sa povedať, že za všetkým stojí žena?

Áno, samozrejme. Samozrejme reakcia mojej manželky bola veľmi prínosná. Za všetkými úspešnými vecami sú ženy, aj za neúspešnými (úsmev).

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM