Jakub Tílesch Rôzne

Internet aktívne využívajú tri pätiny Slovákov

Bratislava 26. októbra - Na Slovensku využívajú internet aktívne, teda aspoň raz za mesiac, tri pätiny (59,2 percenta) ľudí. V porovnaní s minulým rokom nepredstavuje tento podiel žiadny posun v trende využívania internetu.

Menej často využívajú internet 2,3 percenta populácie a takmer dve pätiny (38,5 percenta) sa vyjadrili, že zatiaľ nemajú skúsenosti s využívaním internetu.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý v máji tohto roka realizovala agentúra TNS Slovakia na vzorke 1006 respondentov. Vzorka je reprezentatívna pre populáciu Slovenska z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja.
V porovnaní s celoslovenským priemerom využívajú internet skôr ľudia vo veku do 39 rokov, respondenti s vyšším vzdelaním (stredoškolské s maturitou a vysokoškolské) a obyvatelia Bratislavského kraja. Naopak, internet nevyužívajú skôr starší ľudia (50 rokov a starší) a respondenti s nižším vzdelaním.
Internetová populácia využíva internet predovšetkým doma. Z tých, ktorí internet využívajú aktívne, sa takto vyjadrilo až deväť z desiatich (93 percent) opýtaných. Na druhom mieste je práca, kde internet využíva až tretina (33,2 percenta) internetových užívateľov. Pätina opýtaných surfuje po internete u svojich priateľov či známych (20,6 percenta) a v škole (18,5 percenta).
Spomedzi tých, ktorí ešte nemajú zriadené pripojenie na internet v domácnosti, si takmer jedna pätina (17,5 percenta) plánuje zriadiť toto pripojenie v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Polovica (52,7 percenta) tých, ktorí internet doma ešte nemajú, si ho vôbec neplánuje zriadiť.
Prieskum sa realizoval omnibusovou metódou face-to-face rozhovormi. Vzorka 1006 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 15+ z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Terénna fáza výskumu prebehla v máji 2011.

Zdroj: TASR.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM