Michal Lendel Správy

Investície košickej medicíny prinášajú ovocie. Dekan: Rastie medzinárodná prestíž fakulty!

Lekárska fakulta Univerzity Pavla J. Šafárika v Košiciach (UPJŠ) zrealizovala v minulom roku významné investície, ktoré pomohli skvalitniť výučbu nových odborníkov. Slušné materiálne zázemie na košickej medicíne láka aj študentov zo zahraničia. A čo sa chystá na fakulte v tomto roku?

Ilustračný obrázok k článku Investície košickej medicíny prinášajú ovocie. Dekan: Rastie medzinárodná prestíž fakulty!
Zdroj: TASR

Viac ako 300-tisíc eur investovala v roku 2013 Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach do obnovy exteriéru aj interiéru svojho objektu na Triede SNP 1. Aj keď je budova už takmer tridsať rokov využívaná jej minulý správcovia podľa slov dekana Lekárskej fakulty UPJŠ Leonarda Siegfrieda do objektu investovali len minimálne, čomu zodpovedal aj jeho technický stav.

Rastúci záujem o štúdium zo zahraničia

„Zmenilo sa to až po tom, čo UPJŠ v októbri 2010 prevzala objekt teoretických ústavov od Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Následne boli zrealizované viaceré významnejšie investície zo strany Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach i lekárskej fakulty,“ povedal dekan. Ku skultúrneniu priestorov pre študentov i zamestnancov školy prispeli rekonštrukcie interiérov, ale aj generálna oprava a sfunkčnenie výťahov, či zavedenie klimatizácie v Laboratóriu výskumných biomodelov.

Niektoré väčšie investície boli vlani realizované na viacerých pracoviskách Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach vďaka získaniu projektov financovaných zo štrukturálnych fondov EÚ. „Ich využitie umožňuje fakulte prebudovať a zmodernizovať jej technologické zázemie, čo vedie k skvalitneniu výučby v pregraduálnom i postgraduálnom stupni vzdelávania. Rastie tak aj medzinárodná prestíž fakulty, čo sa odráža aj na rastúcom záujme študentov zo zahraničia o štúdium na našej fakulte,“ skonštatoval Leonard Siegfried.

Plány so zateplením

Prioritou fakulty je na nasledujúce obdobie zateplenie severnej časti budovy a postupná výmena všetkých okien na celom objekte, ktorý predstavuje energeticky náročnú budovu s exteriérovými výplňovými konštrukciami tvorenú hliníkovými oknami a zasklenými stenami.

„Konštrukcie sú v zlom technickom stave a nespĺňajú základné požiadavky z hľadiska mechanických ani tepelno-technických vlastností a v minulosti sa síce okná utesňovali, ale toto opatrenie nie je dostačujúce,“ povedala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová. Nutná je preto postupná výmena okien, resp. komplexnejšie riešenie formou zateplenia, ktoré sa bude realizovať z prostriedkov UPJŠ v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM