Eva Mikulová Správy

Jaskyňa a kláštor v Jasove - je ďalším autobusovým pokoronovým výletom

Objavte klenoty Jasova, prírodné krásy nad povrchom i pod ním a k tomu ešte aj kúsok histórie.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa a kláštor v Jasove - je ďalším autobusovým pokoronovým výletom
Zdroj: Region turizmus

Krajská organizácia Košice Región Turizmus organizuje i toto leto výlety na ktorých spoznáte krásy nášho kraja.

Najbližší autobusový výlet sa bude konať už 19. júna, ktorý nás zavedie z Košíc k najbližšej pamiatke svetového dedičstva UNESCO – do Jasova.

Spočítajte okná v kláštore

Navštívime Premonštrátsky kláštor, ktorý pripomína neúprosné plynutie času, pretože je vybudovaný ako pomyselný kalendár – má 365 okien, 12 komínov a 4 vchody. Jeho súčasťou je aj baroková záhrada vo francúzskom štýle.

Unikátna je kláštorná knižnica, ktorú začali budovať zrejme v druhej polovici 13. storočia. Keď sa premonštrátsky rád v roku 1787 rozpustil nariadením Jozefa II., knižničné dokumenty boli prevezené do Jágru (Eger – HU) a Budína (Buda – HU). Po obnove rádu sa do kláštornej knižnice vrátilo len 90 kníh z Budína.

Súčasná knižnica pozostáva z 80.000 zväzkov z oblasti teológie, filozofie, prírodných vied, geografie, histórie a lekárskych vied.

Výlet nás zavedie i do Jasovskej jaskyne, ktorá je vo viacerých častiach zdobená sintrovou výplňou, pozornosť pútajú kamenné „vodopády“ či bubny.

Odborníci v jaskyni objavili až 20 druhov netopierov, ktoré sa tam združujú najmä v zime. Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 550 metrov, prehliadka trvá 45 minút.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM