Eva Mikulová Správy

Jaskyňa, ktorú objavili mnísi a jej steny popísali husitskí vojaci

Jasovská jaskyňa je najstaršou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa, ktorú objavili mnísi a jej steny popísali husitskí vojaci
8
Galéria
Zdroj: TASR

Poďte sa schladiť do Jasovskej jaskyne, od Košíc je vzdialená len 34 kilometrov. Vďaka jej významu a výzdobe ju zaradili do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Vedie popri nej náučný chodník Jasovská skala z obce Jasov.

Úkryt pred Tatármi a Turkami

Vznikla činnosťou podzemnej časti rieky Bodva. Obývali ju už neolitickí ľudia, pričom miestni obyvatelia ju poznali aj v stredoveku, keď sa v nej skrývali pred Tatármi či Turkami.

Vchod do jaskyne sa nachádza na úpätí Jasovskej skaly v nadmorskej výške 257 m. Jej chodby sú usporiadané do piatich úrovní a dosahujú celkovú dĺžku 2 811 m. Súčasná prehliadková trasa meria 720 m a jej absolvovanie trvá približne 45 minút.

V jaskyni je 339 schodov. Výškový rozdiel medzi vchodom a východom je 28 m. Teplota vzduchu sa pohybuje od 8,8 do 9,4°C a relatívna vlhkosť vzduchu je 90 až 98 %.

Jaskyňa je mimoriadne bohatá na tvarovo a farebne veľmi pestrú kvapľovú výzdobu. V jaskynných priestoroch žije až 19 druhov netopierov, z celkových 24 žijúcich na Slovensku.

Jasovskú jaskyňu pravdepodobne objavili mnísi rádu premonštrátov z miestneho kláštora a verejnosti ju sprístupnili už v roku 1846.

Na stenách jaskyne sú zachované historické nápisy, najstarší z nich z roku 1452, z čias husitských bojov. Priestor nazývaný ako Dóm netopierov sa využíva na speleoklimatickú liečbu alergických a astmatických ochorení.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM