Veronika Hunyadiová Správy

K žolíkovi sme sa veľmi nepriblížili. Košiciam stále chýba tisícka zaočkovaných

Získanie výhody v COVID automate vďaka zaočkovanosti je stále v nedohľadne.

Ilustračný obrázok k článku K žolíkovi sme sa veľmi nepriblížili. Košiciam stále chýba tisícka zaočkovaných
Zdroj: TASR/František Iván

Uplynulý týždeň sa v Košiciach konala očkovacia akcia „1 000 k slobode“ s cieľom získať tzv. žolíka v COVID automate. Na to potrebuje okres dosiahnuť 65-percentnú zaočkovanosť vo vekovej kategórii nad 50 rokov, čo v Košiciach znamenalo približne tisíc ľudí.

Do vybraných mestských častí Košíc preto vyrazil očkovací autobus s tímom zdravotníkov a vakcínami proti COVID-19. Súčasťou očkovacej akcie bol aj kultúrny program a záujemcovia mali možnosť porozprávať sa s odborníkmi a epidemiológmi. Na všetkých miestach sa pred autobusom tvorili radi, no aký bol skutočný prínos k dosiahnutiu 65-percentnej zaočkovanosti?

Stále tisícka

Podľa údajov z portálu korona.gov.sk bola v okrese Košice k 8. novembru zaočkovanosť vekovej skupiny nad 50 rokov 63,6 % a k zisku žolíka chýbalo zaočkovať 1 117 osôb. K 15. novembru uvádza portál zaočkovanosť 63,8 % a 1 022 ľudí potrebných k zisku žolíka.

Košice tak naďalej potrebujú zaočkovať približne 1 000 ľudí nad 50 rokov.

Podobné čísla má k dispozícii aj Košický samosprávny kraj (KSK). Ako informoval predseda KSK Rastislav Trnka, k utorku (16. 11.) chýbalo v okrese Košice k dosiahnutiu 65-percentnej zaočkovanosti v kategórii ľudí nad 50 rokov 1 010 osôb. V očkovacích autobusoch, ktoré minulý týždeň navštívili mestské časti Košíc, prišli podľa Trnku ľudia najmä na druhú či tretiu dávku vakcínu a tých, ktorých okres potrebuje na zisk žolíka, bolo minimum, čo sa prejavilo aj na číslach.

Počty obyvateľov

Pri vyhodnocovaní zaočkovanosti ale nastali v uplynulých dňoch zmeny a analytici podľa vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva začali čerpať z aktuálnejších dát o počte obyvateľov okresov. Mohlo sa preto stať, že niektorým okresom počet chýbajúcich osôb neklesol ale stúpol prípadne klesol iba minimálne. Informovali sme o tom v tomto článku.

„Analytici upravili metodiku – aktuálne už používajú údaje zo Štatistického úradu SR v roku 2020, podľa ktorých sa mierne zvýšil počet osôb nad 50 rokov. Preto pri niektorých okresoch vzrástol aj chýbajúci počet osôb do naplnenia kritéria na udelenie žolíka,“ uviedol pre Dnes 24 komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Vo štvrtok (18. 11.), kedy sme na túto skutočnosť upozornili, sa čísla na portáli korona.gov.sk v priebehu dňa menili a aktualizovali dokonca niekoľkokrát. Na dôvody týchto častých zmien sa opäť pýtali Ministerstva zdravotníctva SR, odpoveď sme ale zatiaľ nedostali.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM