Andrea Mesarčíková Rôzne

Kandidáti na primátora chcú budovať parkovacie domy

Z dlhodobých prieskumov verejnej mienky vyplýva, že obyvatelia mesta Košice majú vážne výhrady voči fungovaniu mestskej polície a aj voči situácii s parkovaním v meste.

Tomuto problému sa vo svojich programoch venujú aj kandidáti na post primátora.
Súčasný primátor mesta František Knapík, kandidujúci za koalíciu KDH, SDKÚ–DS, SMK, OKS a SZS označil stav mestskej polície za podhodnotený. „Potrebujeme počet výkonných ľudí postupne zvyšovať. Doterajší krízový stav takéto riešenie neumožňoval,“ uviedol Knapík. Systém parkovného s jeho odstupňovaním podľa vzdialenosti od centra je podľa Knapíka správny a je v záujme občanov. „Parkovné však nie je hlavnou úlohou mestskej polície, tá naozaj väčšinu priestupkov rieši napomenutím. Riešenie nedostatku parkovacích miest vidím v parkovacích domoch, prvý bude otvorený na budúci rok a bude slúžiť aj rezidentom,“ sľúbil Knapík. Uviedol ďalej, že pre bezpečnosť sú veľmi dôležité kamery. Pred tromi rokmi bola jedna, dnes ich je v meste 23 a všade tam, kde boli inštalované, prudko klesá počet priestupkov, zároveň sa viaceré neobjasnené záležitosti vyriešili. „Budeme preto pokračovať v rozširovaní siete bezpečnostných kamier,“ doplnil Knapík.
Nezávislý kandidát Marek Kažimír vidí riešenie v zavedení systému predplatených parkovacích známok, ktoré sa budú lepiť na čelné sklo automobilu podobne ako diaľničné známky, budú teda neprenosné. „Vozidlo s takouto známkou bude mať predplatené parkovanie v závislosti od druhu známky – celoročná, polročná, známka pre osobné vozidlá či vozidlá slúžiace na podnikanie a podobne. Zvýši sa tak komfort motoristov pri parkovaní, znížia sa náklady na výber parkovného a zároveň sa eliminuje počet neplatičov,“ spresnil Kažimír. Podobne ako Knapík aj Kažimír vidí budúcnosť vo výstavbe parkovacích domov. „Zvýšime tým kapacitu parkovacích miest a znížime parkovné z jedného eura na 50 centov za hodinu. Parkovné v Košiciach predsa nemôže byť také drahé ako parkovné v Ríme,“ povedal Kažimír. Mesto chce tento nezávislý kandidát rozdeliť na 130 okrskov, čím plánuje dosiahnuť stav, že občania budú poznať svojho policajta. „Mestská polícia bude Košičanom predovšetkým pomáhať a chrániť ich. Je nemysliteľné, aby hlavnou úlohou mestskej polície bolo dávanie papúč a vyberanie pokút,“ doplnil svoju víziu Kažimír.
Podľa kandidáta koalície Smer–SD, Most–Híd Richarda Rašiho nie je to tak dávno, keď sa v Košiciach pohyboval dvojnásobný počet mestských policajtov ako v súčasnosti. „Košičania sa oprávnene chcú cítiť v meste bezpečne a preto bude nevyhnutné nielen zvýšiť počet mestských policajtov v teréne, ale aj zlepšiť ich materiálne a technické vybavenie,“ uviedol Raši, podľa ktorého je nutné ovplyvniť legislatívne posilnenie právomocí a kompetencií mestských policajtov tak, aby mohli zasahovať včas a efektívne vždy a všade tam, kde ich Košičania potrebujú a očakávajú. „S parkovaním v centrálnej mestskej zóne a na sídliskách nemôže byť spokojný žiaden Košičan. Mnohí obyvatelia vnímajú dokonca problém parkovania v meste ako najvážnejší,“ poznamenal Raši. Aj na tento problém existuje podľa neho riešenie a to spočíva v previazanosti budovania parkovacích miest v centre mesta s ich budovaním aj na sídliskách. „Aj v centre, aj na sídliskách je totiž situácia rovnako kritická. Rokovania s potenciálnymi investormi, ochotnými investovať do výstavby parkovacích domov, podzemných garáží a odstavných plôch sa preto musia uberať týmto smerom,“ doplnil Raši.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM