Lenka Fedorová Rôzne Správy

Kapelu Traky na východe milujú, FOTO: Ako vznikajú ich podarené outfity?

Sú vtipní, robia veselú hudbu a fanúšikovia ich milujú. V rozhovore prezradili ako vznikol názov kapely i originálne outfity.

Ilustračný obrázok k článku Kapelu Traky na východe milujú, FOTO: Ako vznikajú ich podarené outfity?
9
Galéria
Zdroj: Hudobná skupina TRAKY

Spočiatku malo ísť iba o zábavu, avšak publikum si ich zamilovalo. Skupina v zložení Erik Miľo (spev, tamburín, ústna harmonika), Matej Ivan (bassgitara, gitara, spev), Damián Hricišin (ozembuch, spev), Lukáš Bittó (klávesové nástroje, akordeón) a Ľubomír Lakatoš (husle, gitara) tak radosť rozdáva už 7 rokov.

Aký bol prvotný impulz pre začiatok kapely a ako prebiehali začiatky hrania?

ERIK: Úplne prvým impulzom na vytvorenie niečoho úplne nového bola amatérska súťaž v našej rodnej obci Čaňa na Základnej škole, do ktorej sme sa zo srandy prihlásili ako paródia na inú východniarsku kapelu Drišľak. Súťaž sme napokon vyhrali, a tak sa nám otvorili dvere k prvému verejnému vystúpeniu v našej rodnej obci na oslavách prvého mája.

Prečo ste sa rozhodli pre názov Traky?

DAMIÁN: Nad názvom sme veľmi dlho rozmýšľali a chceli sme niečo špeciálne, čo nás bude vystihovať, ale zároveň, aby to bolo humorné. Napadali nás rôzne východniarske srandovné názvy ako „trepák“, „portviš“, či „opasek“.

Nakoniec sme sa rozhodli pre Traky, keďže podobne ako nohavice držia pokope, takisto aj my ako celok držíme spolu.

Vaše oblečenie je veľmi originálne. Navrhujete si ho sami alebo vám niekto pomáha?

ERIK: Nepomáha nám nikto, no ani si ho nenavrhujeme :D Nejako spojíme všetko dokopy, sem-tam niečo vyradíme a nakoniec z toho vznikne náš outfit :) Stále sme radi, ak vyjdeme na pódium a ľudia sa hneď začnú smiať. A to sme ešte ani nezačali hrať.

Kapela si vytvára originálne kostýmy.
Kapela si vytvára originálne kostýmy. / Zdroj: Hudobná skupina TRAKY

Aké sú vaše hudobné vzory a s akou kapelou by ste si chceli zahrať na jednom pódiu?

ERIK: V počiatkoch nás inšpirovali kapely ako Mloci, Ščamba či Drišľak, no v súčasnosti už ideme vlastnou cestou, teda už asi 7 rok, čo skladáme a hráme výlučne vlastné skladby. Čo sa týka našich hudobných vzorov, tak u nás je to taký mix „všehovšudy“. Ja napríklad nemám žiaden hudobný vzor, no mám rad viaceré hudobné žánre od tradičného folklóru, ľudoviek až po funky či rap. Jednoducho to, čo sa mi páči aktuálne, to počúvam. Nikoho konkrétneho nemám ako hudobný vzor, snažím sa byť sám sebe vzorom a robiť to, čo ma naozaj baví. Robiť dobrú a zaujímavú hudbu a zabávať a rozveseľovať ľudí.

MATEJ: Tak ja počúvam najmä rockovejšie veci. Mám rad kapely ako Rammstein, Iron Maiden alebo zo slovenskej scény Heľenine Oči.

DAMIÁN: Nepočúvam nič konkrétne a nikdy som nepočúval to, čo diktovala doba. Mám rád staršiu generáciu spevákov a nestarnúce pesničky. Hlavne počúvam to, čomu rozumiem. Hudobným vzorom je pre mňa už nebohý Dušan Hergott, ten to s publikom vedel. Neskutočný zabávač. Majster zábavy a večne usmiaty človek.

ĽUBO: Nemám nikoho konkrétneho interpreta či skupinu. Počúvam takisto viacero hudobných žánrov od rapu až po ľudovú hudbu. A na pódiu by som si rád zahral asi s každým dobrým hudobníkom. Mojím hudobným vzorom sú dobrí muzikanti.

LUKÁŠ: Mojím hudobným vzorom je Jordan Rudess, čo je azda najlepší klavirista v súčasnosti. Člen kapely Dream Theater.

Vaše piesne majú na YouTube množstvo pozretí. Kto vám vymýšľa texty a kto sa stará o hudbu?

ERIK: Veľmi nás teší pozeranosť na kanáli YouTube a preto sa chystáme pridať nejaké novinky a veríme, že u ľudí budú mať úspech.

MATEJ: O texty sa nám stará náš dvorný textár Milan Hricišin, ktorému veľmi vďačíme za skvelé materiály a aj vďaka nemu sme tam kde sme teraz. Hudobnú zložku sa snažíme tvoriť spoločne a spolu vymýšľame základ každej piesne.

ERIK: Musím však nabonzovať, že najusilovnejšími v tejto činnosti sú Lukáš (náš klávesák), Ľubo či Matej. Niekedy sa nám stávalo, že nás porovnávali s vyššie uvedenými skupinami no sami nepopierame inšpiráciu. Ale to môže byť aj podobným zložením hudobných nástrojov, no v konečnom dôsledku má každá kapela svoj vlastný a unikátny zvuk.

V auguste vám vyšiel nový album. Ako vznikal? Odkiaľ ste čerpali inšpiráciu?

DAMIÁN: Áno, po veľkých očakávaniach sa nám to predsa len podarilo a sme veľmi radi, že album ŠICKE SME TU KAMARÁCI sa zatiaľ stretáva s pozitívnymi reakciami. Materiál pre tento album sme zbierali zhruba tri roky. Inšpiráciou pre nás bol sám život a album sme sa snažili tvoriť tak, aby bol veselý a dokázal potešiť aspoň na chvíľu poslucháča.

Za sebou máte už množstvo vystúpení. Čo všetko ste počas nich stihli zažiť? Boli aj nejaké trapasy?

DAMIÁN: Zaujímavé sú situácie hlavne počas vystúpení, kedy sa smejeme sami zo seba, aj keď diváci nevedia o čo ide resp. nemajú ani potuchy, že niečo nie je v poriadku :) Taktiež zaujímavé sú improvizácie s ľuďmi priamo na pódiu, kedy k nám stále príde niekto zaspievať a snažíme sa spoločne aj s tým daným divákom zaspievať jeho pieseň.

ERIK: Áno, vtedy idú ľudia do kolien.

Začali ste hrať v Čani, neskôr po celom Slovensku. Aké sú vaše ďalšie ciele? Plánujete ísť aj za hranice?

ERIK: Chválabohu sa nám darí, aspoň čo sa týka rozmiestnenia koncertov v rámci Slovenska. Teší nás, že nás majú radi aj ďalej smerom na západ a aj napriek nárečovej rozdielnosti nám rozumejú. Mojím osobným snom je navštíviť rodákov Slovákov žijúcich v USA či postupne precestovať viacero krajín a priblížiť aspoň na chvíľu domovinu v ďalekej cudzine.

DAMIÁN: Chceme aj naďalej baviť a zabávať ľudí po celom Slovensku a taktiež obohacovať slovenskú hudobnú scénu o vlastné, ale najmä humorné skladby.

Titulné foto: Skupina Traky

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM