Zuzana Vajayová Rôzne

Karpatská nadácia a U.S.Steel podporili projekty na východnom Slovensku

Karpatská nadácia v spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel Košice dnes vyhlásila výsledky 4. ročníka grantového programu Spoločne pre región.

V rámci programu bolo podporených dvanásť projektov celkovou sumou 27.000 eur. Symbolické šeky odovzdal zástupcom víťazných organizácií prezident spoločnosti U. S. Steel Košice David J. Rintoul a riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel.

„Viac než sto prihlásených projektov svedčí o tom, že ľuďom na východe Slovenska záleží na ich regióne. Neváhajú venovať svoj voľný čas a urobiť niečo prospešné pre svoje obce a mestá, pre ochranu životného prostredia, bezpečnejšiu hru či šport svojich detí, pre zachovanie miestneho kultúrneho dedičstva. Do väčšiny projektov sú aktívne zapojení aj zamestnanci našej firmy,” uviedol prezident hutníckej spoločnosti David J. Rintoul.

Združenie Fauna Carpatica pripravilo pre deti zo základných škôl v okolí Stredy nad Bodrogom sériu podujatí, ktorých cieľom je poznávanie a ochrana dnes už vzácnej korytnačky močiarnej, voľne žijúcej v mokradiach a vodných tokoch Medzibodrožia. Hodnotiaca komisia ocenila i dobrovoľnícky projekt Klubu vojenskej histórie Beskydy, ktorého členovia chcú prostredníctvom úpravy pohrebísk zachovať historickú hodnotu vojenských cintorínov v obci Výrava. Dobrovoľníci na Šarišskom hrade budú návštevníkom prezentovať tradičné technológie využívané pri záchrane a rekonštrukcii hradu. Fanúšikovia historických vlakov z Klubu historických koľajových vozidiel z Košíc opravia z prostriedkov udeleného grantu historický parný rušeň z roku 1917. Cieľom ďalších projektov je vytvoriť podmienky na bezpečné trávenie voľného času detí i dospelých, a to vybudovaním detských a dopravných ihrísk, športovísk či vidieckych oddychových zón.

„Tento grantový program sa teší stále väčšej popularite medzi žiadateľmi, ktorí prichádzajú s novými nápadmi a myšlienkami pre zlepšenie života v komunitách východného Slovenska. Sme radi, že naša spolupráca s U. S. Steel Košice prináša regiónu pomoc vo forme grantov pre šikovných a iniciatívnych ľudí, ” uviedla Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie.

Poslaním programu Spoločne pre región je motivovať, identifikovať a podporiť komunitné rozvojové projekty, ktoré iniciujú miestne skupiny. Karpatská nadácia uprednostňuje projekty, do ktorých sú spoločne zapojené miestne mimovládne organizácie, samospráva, ale aj podnikatelia a dobrovoľníci.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM