Správy

Kaštieľ Florián v rámci obnovy dostal novú strechu a náter

V týchto dňoch končia sanačné práce, aby sa zabránilo vlhnutiu muriva tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ Florián v rámci obnovy dostal novú strechu a náter
Zdroj: TASR

Kaštieľ Florián v obci Budimír (okr. Košice-okolie) získal novú krajšiu podobu. V rámci tohtoročnej rekonštrukcie na ňom vymenili strechu a pôvodne gotická stavba s fasádou v rokokovo-klasicistickom slohu dostala aj nový biely náter. V týchto dňoch končia sanačné práce, aby sa zabránilo vlhnutiu muriva tejto národnej kultúrnej pamiatky.

„Pristúpili sme k rekonštrukcii strechy, ktorá už zatekala a bola v značnej miere poškodená. Keď už sme tu mali lešenie, využili sme to a urobili aj zásah do fasády s tým, že sme ju nanovo natreli a ponatierali aj okná, aby to vyzeralo tak – oku lahodiaco,“ uviedol dnes pre TASR starosta obce Vojtech Staňo. Dodal, že omietka objektu je vápenno-cementová a podľa pamiatkarov by mala byť vápenná, čiže celá by sa mala osekať a vymeniť, na taký zásah však obec peniaze nemá.

Na zakúpenie strešnej krytiny získala samospráva vlani 2500 eur cez ministerstvo kultúry z programu Obnovme si svoj dom, ďalších zhruba 3000 eur pridala obec. Na financovanie prác však peniaze nezostali a projekt sa odložil na ďalší rok. „Tento rok obec investovala do projektu zhuba 12.000 eur, čo sa týka strechy, a pokiaľ ide o fasádu zhruba 1200 eur,“ skonštatoval Staňo.
V kaštieli so sochou sv. Floriána na priečelí sídli obecné informačné centrum, samospráva by tu chcela mať aj ďalšie kancelárie či knižnicu. Potrebná by však bola ďalšia finančne náročná rekonštrukcia vnútorných priestorov.

Kaštieľ tvorí spolu so susednou chátrajúcou kúriou, sýpkou a anglickým parkom areál nazývaný „Paradni dvor“. V minulosti to bolo honosné panské sídlo, obývané šľachtickou rodinou Ujházyovcov. V plánoch vedenia obce je prinavrátiť tomuto miestu jeho slávne časy, využiť ho na služby i oddych pre obyvateľov a pritiahnuť turistov.

V dezolátnom stave je kúria, ktorej chýba strešná krytina, objekt každoročne provizórne zhora zakrývajú fóliami. Na celkovú obnovu objektu by boli potrebné takmer dva milióny eur. „Chceme sa samostatne uchádzať o dotáciu na zastrešenie, aby nám kúria ďalej nechátrala,“ povedal starosta.
V obci neďaleko odtiaľ stojí mladší klasicistický kaštieľ, ktorý návštevníkom ponúka múzejnú expozíciu historických hodín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM