Adam Stečák Správy

Kauza Gorila vytiahla na protest na Hlavnú aj Košičanov, VIDEO

Po nedávno zverejnených šokujúcich informáciach z kauzy Gorila sa k protestom na Slovensku a v zahraničí pridali aj Košice.

Zdroj: Dnes24.sk

Piatok 18. októbra zaplnil ďalší protest námestia po celom Slovensku. Výnimkou neboli ani Košice. Pri Dolnej bráne v centre mesta sa podľa našich odhadov zišla necelá tisícka, ktorí prišli vyjadriť svoju nespokojnosť so súčasnou politickou situáciou na Slovensku. Podľa organizátorov naň prišlo asi 1 500 ľudí.

„Po 14 rokoch sa dostala na verejnosť nahrávka Gorily, kauzy, pri ktorej sme už ani nedúfali, že sa raz prešetrí. Aj keď sme pravdepodobný obsah nahrávky poznali už roky, až teraz pri jej počúvaní sa nám potvrdzujú snahy o absolútny rozpad štátu. Naše požiadavky na dôsledné vyšetrenie káuz a dôveryhodnú vládu stále trvajú. „Dnešnými zisteniami sa rozširujú na ďalších ľudí,“ uviedli vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

Náš hlas má význam…

Protest začal pár minút po 18:00 hodine. Po úvodnom slove organizátorov zaspievala skupina Vocals z Prešova pieseň „Aká si mi krásna“. Prvým rečníkom bol Peter Dlouhý, divadelný dramaturg, ktorý pricestoval do Košíc až z Prahy. Ďalšími rečníkmi boli básnik Tomáš Straka a Tino Kántor.

„Som rád, že sa tu na námestí stretlo toľko ľudí, ktorí usilujú o spravodlivosť . Keď sa pozriem na námestie plné ľudí, tak moja 9 hodinová cesta do Košíc z Prahy mala zmysel,“ povedal Peter Dlouhý.

Básnik Tomáš Straka sa prihovoril prítomným: „Náš hlas má význam. Vďaka nemu je Kočner obvinený z vraždy Jána a Martiny. My sme tu a nikam neodchádzame.“

„Dnes musíme pokračovať a vyjsť opäť do ulíc. Od vraždy Jana a Martiny ubehlo 20 mesiacov a my stále nevieme, či za to niekto bude niesť zodpovednosť,“ takto zneli úvodné slová Tina Kantora, jedného zo zakladajúcich členov Za slušne Slovensko.

Ľudí situácia hnevá

„Je to hrozné, v akej situácii sa Slovensko momentálne nachádza. Jednoznačne by na základe faktov z posledných káuz mali kompetentní vyvodiť dôsledky a nie hrať sa, že nič sa nestalo,“ povedala študentka Zuzana, ktorá sa zúčastnila piatkového protestu.

„Nespokojní občania Slovenska vyšli opäť do ulíc, aby ukázali každému že nesúhlasia s tým, v akom stave je naša vláda. Ja sa zúčastňujem týchto protestov od ich začiatku a stále verím, že to že vyjadrujeme svoju nespokojnosť na námestiach prinesie pozitívne výsledky či už vo voľbách alebo v systéme tohoto štátu,“ povedal nám účastník protestu Tomáš.

Požiadavky vyslovene organizátormi na piatkovom proteste boli napríklad odstúpenie Jankovskej či prokurátora Trnku. Po tom, čo si celé Slovensko mohlo vypočuť nahrávku z kauzy Gorila, iniciatíva Za slušné Slovensko pripravila v piatok protesty na celom Slovensku.

Protestné zhromaždenia sú naplánované aj v zahraničí, napríklad v Melbourne v Austrálii, v Nairobi v Keni, v anglickom Londýne či americkom Bostone alebo New Yorku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

V OBRAZOCH: Protest v Košiciach 18.10.2019
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM