Správy

Kauza hlučných vrtuľníkov pokračuje: Mesto žiada údaje od dopravného úradu

Mesto eviduje množstvo sťažností na prelety vrtuľníkov. Výcvikové stredisko argumentuje, že prijali opatrenia. Kedy budú ľudia konečne pokojne spávať?

Ilustračný obrázok k článku Kauza hlučných vrtuľníkov pokračuje: Mesto žiada údaje od dopravného úradu
Zdroj: STA

Mesto Košice sa pre sťažnosti na prelety vrtuľníkov obrátil na Dopravný úrad. Cez infožiadosť požaduje údaje o zmenách letových trás či frekvencii nočných preletov vrtuľníkov spoločnosti Slovak Training Academy (STA). Dôvodom majú byť opakujúce sa sťažnosti obyvateľov.

Na piatkovom (18. 12.) brífingu to povedala viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová s tým, že predstavitelia leteckej školy mestu tieto informácie neposkytli. STA tvrdí, že prijali opatrenia, no údaje o presných trasách či harmonograme z hľadiska bezpečnosti nemôžu dodať.

Sťažnosti obyvateľov

V polovici októbra mesto opäť zaznamenalo nárast podnetov a sťažností. Podľa Gurbáľovej sú najviac dotknutí obyvatelia mestských častí (MČ) Pereš, Poľov, Barca, Šebastovce, Šaca a okolitých obcí. Magistrát naďalej trvá na zrušení letov po 22.00 hod., ako aj počas sviatkov a dní pracovného pokoja.

„Harmonogram nášho výcviku neumožňuje, aby sme v tejto chvíli urobili takýto ústupok,“ reagoval hovorca výcvikového strediska STA Dušan Tokarčík. Pripomenul, že nočné lety sú pre ich študentov mimoriadne podstatné.

„Naším cieľom nie je úplné zastavenie výcviku pilotov. Uvedomujeme si, že toto odvetvie poskytuje prácu desiatkam ľudí v Košiciach a má pozitívny prínos na zamestnanosť v celom regióne. Chceme sa však dohodnúť na takom riešení, ktoré bude mať čo najmenší vplyv na pokojný život obyvateľov,“ povedala Gurbáľová.

Čo bude na jar?

Podľa Gurbáľovej sa na magistrát obracajú aj obyvatelia okolitých obcí. Obáva sa, že po prechodnom znížení počtu preletov sa situácia na jar opäť zhorší. Tvrdí, že predstavitelia spoločnosti doteraz nepredložili mestu žiaden ústretový návrh. STA argumentuje, že zaviedli niekoľko opatrení.

„Naši piloti lietajú vyššie, ako je stanovená norma, zmenili sme trasy letov tak, by sme obyvateľov hlukom nezaťažovali kontinuálne a prestali sme lietať na hlučnom vrtuľníku MI17. Sme presvedčení, že tieto opatrenia boli účinné a pomohli situáciu vyriešiť,“ spresnil Tokarčík. Podľa neho o tom svedčí menej sťažností aj viaceré pozitívne reakcie starostov dotknutých MČ a okolitých obcí.

Zároveň odmieta paušalizovanie a zovšeobecňovanie tejto témy. Sťažnosti majú podľa neho individuálny charakter. „Tvrdenia, že lietame priamo nad mestom, považujeme za nepravdivé. Pôsobíme na medzinárodnom letisku v Košiciach a zastavaným územiam sa pri letovom výcviku pilotov dlhodobo vyhýbame,“ dodal s tým, že sú presvedčení o tom, že neporušujú žiadne predpisy ani Európsku leteckú legislatívu. „Odmietame sa zapájať do politicky motivovaných aktivít predstaviteľov verejného života,“ doplnil.

Petície

V súvislosti s preletmi vrtuľníkov vznikli aj petície, v ktorých obyvatelia žiadajú úplný zákaz preletov nad územím mesta a priľahlých obcí. Dokopy ich podpísalo viac ako 1 000 ľudí. Problematikou sa zaoberá aj advokátska kancelária, ktorá zastupuje takmer 600 nespokojných obyvateľov.

Podľa výcvikového strediska STA by mala v prvej polovici budúceho roka vzniknúť hluková štúdia. „Predpokladáme, že nám pomôže posunúť sa aj v rokovaniach s mestom a že zobjektivizujeme to, či skutočne zaťažujeme ľudí alebo nie,“ dodal.

V piatok sa malo uskutočniť ďalšie rokovanie predstaviteľov mesta a STA. Letecká škola požiadala o presunutie termínu na január. Dôvodom mala byť neúčasť partnerov z košického letiska z dôvodu karantény v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Online rokovanie odmietla.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM