Rôzne Správy

Každý deň pribúdajú nové obete: V zariadení Arcus v Košiciach už na COVID-19 zomrelo 16 klientov

V zariadení na Skladnej ulici, ktorého zriaďovateľom je KSK, evidovali k piatku 22. januára päť úmrtí na nový koronavírus, ďalšie obete pribudli v nasledujúcich dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Každý deň pribúdajú nové obete: V zariadení Arcus v Košiciach už na COVID-19 zomrelo 16 klientov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov Arcus v Košiciach od začiatku minulého týždňa podľahlo ochoreniu COVID-19 už 16 klientov. „K utorku v zariadení evidujeme 36 pozitívne testovaných zamestnancov a 70 klientov,“ potvrdila hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Obete koronavírusu pribúdajú

V zariadení na Skladnej ulici, ktorého zriaďovateľom je KSK, evidovali k piatku 22. januára päť úmrtí na nový koronavírus, ďalšie obete pribudli v nasledujúcich dňoch.

KSK v Arcuse spúšťa krízové riadenie. Z dôvodu výpadku viac ako tretiny zamestnancov požiadal o pomoc humanitárnu organizáciu Adra. Od pondelka (25. 1.) pomáha so starostlivosťou o klientov päť dobrovoľníkov. Zariadenie sociálnych služieb Idea v Prakovciach poskytlo na výpomoc štyroch pracovníkov a cez intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nastúpili štyria medici.

„Tím v zložení zo štyroch až piatich zamestnancov sa stará o klientov na šiestich samostatne izolovaných poschodiach. Každý tím zostáva pracovať v zariadení počas celého týždňa 24 hodín denne. Klienti sú izolovaní na izbách, kam zároveň dostávajú stravu,“ priblížila Terezková.

Vírus sa od začiatku pandémie vyskytol vo viacerých krajských zariadeniach sociálnych služieb, ani v jednom sa však nešíril takou rýchlosťou a s takými následkami ako v Arcuse. „Situácia v tomto zariadení je naďalej mimoriadne vážna a bilancia 16 mŕtvych je nielen smutným rekordom v našom kraji ale aj otázkou, či nedošlo k zlyhaniu vedenia tohto zariadenia. Aj preto sme do zariadenia poslali krízový manažment a preverujeme, ako boli dodržiavané hygienické opatrenia, či ako sa tu COVID-19 dostal,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Podľa vedenia zariadenia sa nový koronanvírus v ňom objavil napriek zavedeným prísnym opatreniam. Počas soboty (23. 1.) boli testovaní PCR testami všetci klienti, ako aj zamestnanci zariadenia, ktorí mali dovtedy negatívne testy, a čaká sa na výsledky.

Ilustračné foto

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM