Správy

Kde vyrastie nová hokejová hala? Kauza predaja pozemkov pokračuje

Košický kraj chystá výstavbu haly pre krajskú hokejovú akadémiu. Kde ju postaví je však stále otázne.

Ilustračný obrázok k článku Kde vyrastie nová hokejová hala? Kauza predaja pozemkov pokračuje
Zdroj: TASR/Milan Kapusta , TASR/František Iván

Mesto Košice zaslalo Košickému samosprávnemu kraju (KSK) oficiálnu ponuku na odpredaj časti mestského pozemku na Medickej ulici, na ktorom chcel kraj postaviť hokejovú halu, za cenu podľa znaleckého posudku.

Okrúhly stôl

Mesto sa rozhodlo poslať ponuku na základe piatkového (21. 5.) rokovania, na ktorom sa zúčastnili zástupcovia vedenia Úradu KSK, Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), mesta aj poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ). Tí v máji pôvodný návrh predaja pozemkov pre KSK za jedno euro za štvorcový meter neodsúhlasili.

MsZ sa však jednoduchou väčšinou zhodlo na pozmeňujúcom návrhu, ktorý hovoril o sume v hodnote znaleckého posudku, čo predstavuje 794 470 eur. Ako celok ale uznesenie potrebnou trojpätinovou väčšinou neschválilo. Primátor Jaroslav Polaček minulotýždňové stretnutie inicioval s cieľom nájsť také spoločné riešenie, aby bolo možné čo najskôr začať s výstavbou haly na pozemkoch mesta a KSK na Medickej ulici.

Politické dianie na Slovensku

Nová ponuka

Ponuka, ktorú mesto v pondelok (24. 5.) zaslalo kraju, hovorí o odpredaji časti pôvodne navrhovaného pozemku mesta, na ktorom bude stáť hala, za cenu podľa znaleckého posudku. Zvyšné pozemky, na ktorých bude tak ako doteraz zeleň, by boli pre KSK na nasledujúcich 30 rokov prenajaté za cenu 1 euro ročne. Novú ponuku navrhli riaditeľ Úradu KSK Boris Bilčak a riaditeľ magistrátu mesta Marcel Čop.

„Ak s navrhovaným riešením, ktoré vychádza z predloženého pozmeňujúceho návrhu podpredsedu KSK a zároveň mestského poslanca Daniela Rusnáka, na májovom MsZ bude oficiálne súhlasiť aj vedenie Úradu KSK, pripraví magistrát uznesenie,“ uvádza mesto na svojej webovej stránke s tým, že MsZ by o ňom následne mohlo rokovať v závere júna.

Čo na to kraj?

Košický kraj však naďalej pracuje na inej vhodnej lokalite na výstavbu tréningovej hokejovej haly. „Vzhľadom na genézu pri schvaľovaní predaja predmetného pozemku mestským zastupiteľstvom bolo zástupcami KSK jasne deklarované, že sa nemôže spoliehať na neisté schválenie v MsZ. Finálny termín na vyčerpanie dotácie od SZĽH vo výške dva milióny eur je koniec roka 2023, a preto KSK v súčasnosti pracuje na inej vhodnej lokalite, kde sú pozemky výlučne vo vlastníctve kraja,“ reagovala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

KSK plánoval na Medickej ulici vybudovať hokejovú halu s kompletným zázemím na výcvik ľadového hokeja v rámci projektu hokejovej akadémie v spolupráci so SZĽH. Ten má záujem financovať až 40 percent nákladov výstavby, čo predstavuje dotáciu dva milióny eur. Kraj vo svojom rozpočte vyčlenil na projekt sumu 2,7 milióna eur. KSK má platné stavebné povolenie, problémom sú však mestské pozemky.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM