Eva Mikulová Správy

Kedy začne jazdiť Detská železnica aj s cestujúcimi? Na sezónu je už pripravená

Mladí železničiari a dobrovoľníci pomáhajú v časoch pandémie tým najzraniteľnejším a tiež zveľaďujú detskú železnicu.

Ilustračný obrázok k článku Kedy začne jazdiť Detská železnica aj s cestujúcimi? Na sezónu je už pripravená
23
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Obľúbené jazdy vláčikom v Čermeľskom údolí na Detskej železnici by sa už mohli spustiť 1. mája. Aspoň tak si to želajú železničiari aj všetci tí, ktorí tieto malebné cesty milujú.

Majú otvorené vozne

Detská železnica má i otvorené vozne, kde by podľa všetkých zainteresovaných by nemal byť problém s dodržiavaním bezpečnostných opatrení.

„Obrátili sme sa ešte minulý týždeň na primátora mesta Košice, ktorý podporil našu snahu o čo najskoršie otvorenie železničky. Následne sa listom obrátil na hlavného hygienika SR. Odvtedy čakáme na odpoveď a podľa toho aj otvoríme. Sláv­nostne otvore­nie to určite nebude kvôli koncentrácii väčšieho množ­stva ľudí. Sme však pripravení začať už 1. mája,“ informoval nás predseda OZ Detská železnica Košice a riaditeľ železničky Ľubomír Lehotský.

„Myslíme si však, že ak jazdia železnice a iné hromadné prostriedky bez výrazných opatrení čo do počtu cestujúcich, že toto právo by nemalo byť upreté ani nám. Chceme dať ľuďom a zvlášť Košičanom možnosť presunúť sa do najväčších mestských lesov na Slovensku, aj rodiny si oddýchnu, rodičia a deti prídu na iné myšlienky. Ide o psychohygienu,“ dodáva Ľ. Lehotský.

Chcú predĺžiť sezónu

Zrušenie školských výletov v máji, júni a možno aj v septembri bude znamenať pre Detskú železnicu veľký výpadok príjmov. „Preto veríme, že naše argumenty presvedčia hygienika a dostaneme povolenie na prevádzku vlakov čo najskôr. Navy­še uvažujeme aj o predĺžení sezóny. Premávali by sme až do Silvestra a lístky by sa dali vopred kúpiť za polovičnú cenu,“ hovorí Ľ. Lehotský.

Okrem prevádzky vláčika v Čermeľskom údolí museli zrušiť aj niekoľko výletných jázd, ktoré robievali veľkým vlakom po normálnej sieti železníc na východe Slovenska.

Pandémia prekazila aj nábor mladých železničiarov. „Preto uvažujeme o náhradnom termíne. Na druhej strane sme radi, že dobrovoľnícky zápal neustal. Mladí nadšenci sa aktívne zúčastňujú na prácach vonku, musíme však prácu inak organizovať. Maximálne po 2 –3 dobrovoľníkoch v dostatočných odstupoch. Práca v kancelárii je nateraz vylúčená,“ vysvetľuje.

„Pracujeme, zveľaďujeme a popritom sa snažíme pomáhať. Napríklad bezplatným rozvozom nákupov potravín a liekov pre dôchodcov, alebo sa zapájame do dobrovoľníckych činností. Napríklad sme boli pomôcť pribalení balíčkov pre dôchodcov na košickom magistráte. Sme optimisit, veríme, že to spolu zvládneme,“ dodáva riaditeľ železnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM