ELA Správy

Klimatický štrajk podporili politici, mimovládne organizácie, zapojili sa aj Košice, FOTO

Klimatický štrajk organizovaný iniciatívou Fridays for Future sa uskutočnil v piatok na štyroch miestach Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Klimatický štrajk podporili politici, mimovládne organizácie, zapojili sa aj Košice, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Klimatický štrajk študentov, ktorý sa uskutočnil 20. septembra, verejne podporilo 71 environmen­tálnych a ľudskoprávnych mimovládnych organizácií a nadácií. TASR o tom informovala mediálna koordinátorka Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Sľuby nestačia

Spoločné vyhlásenie iniciované organizáciou Greenpeace Slovensko vyzýva na účasť na štrajku a urýchlené riešenie klimatickej krízy. Pod vyhlásenie sa podpísali napríklad iniciatíva My sme les, organizácia Amnesty International či Nadácia Zastavme korupciu.

„Okrem sľubov a stratégií si musíme konečne stanoviť aj konkrétne kroky na čo najrýchlejšie znižovanie emisií skleníkových plynov a prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Riešenie klimatickej krízy si vyžaduje podporu a zapojenie nás všetkých, musíme nielen zmeniť naše každodenné správanie, ale aj spojiť sily a žiadať systémové zmeny v spoločnosti,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Klimatický štrajk organizovaný iniciatívou Fridays for Future sa uskutoční na štyroch miestach Slovenska – v Bratislave, Košiciach, Žiline a Banskej Bystrici. Okrem mimovládnych organizácií sa za protest postavili aj Slovenská akadémia vied, Vysoká škola výtvarných umení alebo Filozofická fakulta Univerzity Komenského.

Prezidentka aj premiér

Prezidentku Zuzanu Čaputovú teší, že mladí ľudia preberajú iniciatívu a aj vďaka nim sa klimatická kríza stáva jednou z veľkých tém doma, ako aj na medzinárodnej úrovni. Uviedla to na sociálnej sieti.

Pripomenula, že v piatok cestuje na Klimatický samit OSN do New Yorku, ale s organizátormi klimatického štrajku sa stretla minulý týždeň.

„Veľmi vítam ich iniciatívu. Tlak, ktorý na riešenie klimatickej krízy svojimi aktivitami vyvíjajú, je pre Slovensko, pre Európu, aj pre celý svet nesmierne potrebný,“ uviedla prezidentka v súvislosti s organizátormi.

Zopakovala tiež, že súčasná generácia je prvou, ktorá vážne pociťuje dôsledky klimatickej zmeny a zároveň poslednou, ktorá s ňou ešte môže niekto urobiť.

Je dôležité počuť a vidieť apel mladých ľudí, ktorí v piatok v uliciach vyjadrujú podporu opatreniam na záchranu planéty. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Dodal, že Slovensko je pripravené podieľať sa na opatreniach, ktoré majú zásadné klimatické zmeny spomaliť.

Vážna téma

Klimatickú zmenu Pellegrini považuje za vážnu tému, ktorá „sa nastoľuje čoraz naliehavejšie a žiada si od všetkých krajín na svete a ich lídrov obrovskú zodpovednosť“.

V tejto súvislosti premiér pripomenul opatrenia, ktoré v tomto smere prijala vláda. Spomenul prijatie Envirostratégie 2030, prihlásenie sa k uhlíkovej neutralite do roku 2050 alebo postupné zastavenie ťažby na hornej Nitre.

Zapojiť sa do boja proti zmene klímy však podľa Pellegriniho môže každý človek. „Skúsme pre lepšie životné prostredie urobiť niečo aj my sami, každý jeden deň. Separovaním odpadu, zálohovaním PET fliaš, využívaním alternatívnej dopravy, nepoužívaním neekologických materiálov,“ vyzval premiér, podľa ktorého spoločné úsilie prinesie lepšie výsledky pre všetkých.

Klimatický štrajk Fridays For Future Košice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM