ELA Správy

U.S. Steel ako dojná krava? Situácia v oceliarňach vyvolala vzájomné obvinenia Kisku a Pellegriniho

V súvislosti s prepúšťaním v košických oceliarňach U.S. Steel sa hľadá vinník, kto je za túto situáciu zodpovedný. Bývalý prezident, súčasný premiér a odborári majú svoje verzie, kde sa stala chyba.

Ilustračný obrázok k článku U.S. Steel ako dojná krava? Situácia v oceliarňach vyvolala vzájomné obvinenia Kisku a Pellegriniho
Zdroj: TASR

Hutnícky podnik U.S. Steel Košice podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) trpí investičným dlhom, čo prispelo k jeho súčasnej ťažkej situácii na trhu s oceľou a zámeru znižovať počet zamestnancov.

Dojná krava

„Treba aj vytknúť americkému manažmentu, že tá fabrika im slúžila ako dojná krava a miesto toho, aby do nej primerane investovali, tak to nerobili,“ povedal po stredajšom výjazdovom rokovaní v okrese Košice-okolie, na ktorom prijal odborárov z košických oceliarní.

Odborári mu odovzdali petíciu za podporu európskeho oceliarskeho priemyslu a vytvorenie férového prostredia na podnikanie. Z košickej továrne a jej dcérskych spoločností ju podpísalo viac ako 8800 zamestnancov.

Petícia nasledovala po tom, ako vedenie U. S. Steel Košice oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500.

„Zodpovednosť za ten stav, ktorý je dnes vo fabrike, má manažment, nie vláda,“ uviedol pritom predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna.

Kiska obvinil vládu

V súvislosti s prepúšťaním v košických oceliarňach U.S. Steel, ako aj ďalších podnikoch na Slovensku musí vláda prijať konkrétne aj legislatívne opatrenia. V Košiciach to uviedol líder strany Za ľudí Andrej Kiska.

„Za prvé, už dnes je potrebné pripraviť legislatívny rámec pre prácu v skrátenom pracovnom čase – ‚kurzarbeit‘, ako je to v Nemecku a iných krajinách, aby podniky nemuseli prepúšťať ľudí, ale mohli ich nechať pracovať, a aby štát vykryl prípadné finančné straty,“ uviedol bývalý prezident SR. V prípade straty práce vzniká podľa neho pre ľudí obrovský problém.

Zároveň je podľa neho potrebné pre prepustených ľudí pripraviť reálnu rekvalifikáciu. Uviedol, že podľa portálu ponúkajúceho voľné miesta bolo v Košiciach tento rok 12-tisíc voľných pracovných miest, neobsadené miesta zahŕňajú oblasť informačných technológií, programátorov do výroby či montérov.

„Kríza postihuje nielen U.S. Steel, ale valí sa na celú našu krajinu, ale tu už prepukla naplno,“ povedal. Vládu obvinil, že zlyháva. Konštatoval, že sú aj objektívne dôvody problémov, ako je prepad ceny ocele, americko-čínska vojna i celkové znižovanie objednávok.

„Na druhej strane treba povedať, že vláda dala tomuto podniku opakovane finančnú podporu. Ak mu dala podporu, tak má právo klásť aj nepríjemné otázky – čo sa stalo, že sa vyviezla viac ako miliarda eur zisku zo Slovenska preč, prečo sa neinvestovalo strategicky do rozvoja fabriky, a prečo fabrika nie je pripravená na takéto obdobie?“ vyhlásil.

Strana Za ľudí je presvedčená, že vláda by mala mať povereného člena vlády, ktorý bude riešiť zamestnanosť v U.S. Steel Košice.

Nemal ísť do Facebooku

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) uviedol, že Andrej Kiska mohol vo funkcii prezidenta Slovenskej republiky priložiť ruku k spoločnému dielu a prispieť konkrétnymi činmi k riešeniu situácie v továrni U.S. Steel Košice.

Premiér tak reagoval na štvrtkovú kritiku lídra strany Za ľudí, ktorý obvinil vládu zo zlyhania v súvislosti s prepúšťaním v košických oceliarňach.

„To by však počas svojej návštevy USA musel navštíviť centrálu tejto spoločnosti v Pittsburgu, alebo nastoliť tento problém na stretnutiach na najvyššej úrovni, ktoré sa nikdy neuskutočnili. Pán Kiska totiž pred týmito štátnickými povinnosťami uprednostnil návštevu Facebooku a iné osobné priority, ktorými podriadil aj program cesty v USA,“ vyhlásil Pellegrini.

Foto: TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM