Zuzana Vajayová Rôzne

Klub historických a koľajových vozidiel pripravil Nostalgickú jazdu

Klub historických a koľajových vozidiel (KHKV) vypraví 28. mája na Gemer ďalší nostalgický expres. Tentoraz bude venovaný deťom pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.

Jazda sa uskutoční v rámci projektu Nostalgické jazdy po zabudnutých tratiach, ktoré v tomto roku podporil aj Košický samosprávny kraj a niektoré obce dotknutých regiónov.

„Naše občianske združenie chce nostalgickými jazdami oživiť trate, po ktorých už osem rokov nepremáva osobná doprava. Aj touto formou chceme turistom priblížiť krásne a atraktívne regióny Slovenska, ktoré sú aj vďaka zastavenej vlakovej doprave v menšej pozornosti návštevníkov,“ povedal Ľubomír Lehotský, manažér pre komunikáciu KHKV.

Štítnická dolina ožije nostalgickými jazdami historickým motorákom po necelom roku. Vlani však museli organizátori pôvodný termín pre katastrofálne povodne odvolať. „Všetci v klube veria, že tentoraz nám počasie bude priať. Aj preto sme pre cestujúcich a návštevníkov pripravili v spolupráci s obcou Slavošovce a papierenským podnikom SHP Slavošovce zaujímavý program,“ dodal Lehotský.

Historický motoráčik Magda privezie cestujúcich z Košíc, Moldavy a Rožňavy, no možnosť povoziť sa ním budú mať aj cestujúci z celej Štítnickej doliny. Vďaka spolupráci s obcami Rochovce, Štítnik, Ochtiná, Slavošovce a Čierna Lehota pripravili organizátori tri kyvadlové jazdy na trati Slavošovce – Štítnik železničná stanica a späť.

„Pripravené budú k obdivovaniu a fotografovaniu aj naleštené dva vlečkové motorové rušne T 334. Spolu s Magdou vytvoria peknú vlakovú zostavu. A pripravené je aj jedno unikátne prekvapenie pre fotografov,“ prisľúbil ďalej Lehotský.

Okrem výletných kyvadlových jázd je pre deti a dospelých pripravený aj ďalší zaujímavý program. Pripravené sú celkovo tri exkurzie. Dve organizované a jedna individuálna. „Po príchode do Slavošoviec sa cestujúci, ktorí budú mať o program záujem, rozdelia do dvoch skupín. Zatiaľ čo prvá pôjde na prehliadku papierenskej fabriky, druhá sa vyberie po stopách slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. Výlet do rozprávkova, teda presnejšie do domu najznámejšieho rozprávkara, je určený najmenším,“ doplnil Lehotský.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM