Lenka Fedorová Rôzne

Kňaz si to namieril z Košíc do Ríma: Čo je dôvodom jeho cesty?

Kňaz, ktorý v súčasnosti pôsobí vo farnosti Hýľov sa vybral na dlhú trať. Cieľom cesty aktívneho športovca je zabehnúť až do Ríma. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Kňaz si to namieril z Košíc do Ríma: Čo je dôvodom jeho cesty?
Zdroj: TASR

Peter Gombita je rímskokatolícky kňaz, riaditeľ útulku pre bezdomovcov Oáza – nádej pre nový život v Bernátovciach pri Košiciach a zároveň aktívny bežec. Kňaz sa 16. septembra 2016 vybral na 50-dňový maratón. Čo je dôvodom jeho cesty?

Na cestu ho vyprevadili viacerí bežci

Cieľom 1550 kilometrov dlhej trasy Košice – Rím je upozorniť na problém chudoby a podporiť myšlienku, že aktívnym športom je možné pomôcť menej šťastným ľuďom. Na 50-dňový maratón sa vydal 16. septembra 2016 o 10:00 hodine z historického centra Košíc.

Na cestu do Ríma ho vyprevadili viacerí bežci, ktorí s ním absolvovali jedno symbolické kolo v centre mesta v tričkách s nápisom Pomôžte chudobným. Gombitu podľa jeho slov k ceste motivovalo viac vecí.

„Košice sú Európskym mestom športu a teraz v nedeľu sa končí Európsky týždeň športu, takže to ešte stíhame. Zároveň je Rok Božieho milosrdenstva a pretože behám maratóny, poznám tých ľudí, bežcov, chcem beh prepojiť s vierou a zároveň môžeme pomôcť ľuďom, ktorí sú v núdzi. Tým, že súťažíme, máme radosť zo športu, dosahujeme zdravie, upriamujeme pozornosť na týchto ľudí a Boha, ktorý nám dal množstvo milostí a darov, z ktorých sme kvázi povinní dať tým, ktorým život nejde tak, ako by chceli, alebo sa im zlomilo zdravie či rozpadla rodina,“ priblížil Gombita.

Každý deň jeden maratón

Peter Gombita plánuje každý deň absolvovať jeden maratón. K dispozícii bude mať prístrešok, kde si budú variť, spať a slúžiť svätú omšu.

Na cestu sa pripravoval nielen fyzicky, ale i modlitbou.*** „Od košického arcibiskupa Bernarda Bobera som dostal požehnanie. Čo sa týka fyzickej prípravy, zredukoval som počet behov, tak ako to robievam pred bežným maratónom. Mám však trocha obavy, lebo pri futbale som si zranil koleno. Verím, že sa neozve,“*** povedal.

Za vyzbierané peniaze pôjdu bezdomovci do Ríma

Ku kňazovi sa neskôr pridá obyvateľ útulku v Bernátovciach Ladislav Bodnár, s ktorým v roku 2014 bežal z Ašu do Svidníka a v tom istom roku sa zapojili aj do Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach. Teraz však pre zranenie nemohol začať beh z Košíc. Gombita sa plánuje zo svojej cesty vrátiť na MMM, ktorý sa v Košiciach uskutoční 2. októbra. „Vrátim sa, odbežím maratón a budem pokračovať z bodu, kde som skončil, ďalej,“ vysvetlil.

Z peňazí, ktoré sa mu podarí vyzbierať prostredníctvom darcovskej sms alebo milodarmi, podporí cestu bezdomovcov do Ríma. „V dňoch 10. – 13. novembra pozval Svätý Otec bezdomovcov z celého sveta do Ríma. Naši idú tiež, asi desať – 15 ľudí pôjde vlakom alebo autobusom. Z peňazí, ktoré sa vyzbierajú, im pomôžeme tým, že im prispejeme na cestu alebo im zaplatíme skoro všetko. Ja prídem peši,“ dodal Gombita.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM