Správy

Koľko Košičanov má protilátky voči koronavírusu? Do štúdie sa zapojilo už 6 300 ľudí

V Košiciach už druhý týždeň prebieha bezplatné testovania na protilátky voči ochoreniu COVID-19. Koľko ľudí už koronavírus prekonalo?

Ilustračný obrázok k článku Koľko Košičanov má protilátky voči koronavírusu? Do štúdie sa zapojilo už 6 300 ľudí
Zdroj: Mesto Košice

Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa počas prvého týždňa klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo viac ako 6300 ľudí. Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) Košice o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že protilátky zaznamenali u štvrtiny z nich.

„Viac ako 25 percent osôb vykazovalo protilátky detegujúce prekonanie ochorenia a približne 73 percent osôb nemalo detegované žiadne protilátky,“ spresnila prodekanka LF UPJŠ, prednostka ústavu epidemiológie a zodpovedná riešiteľka projektu Monika Halánová.

Približne u jedného percenta zúčastnených potvrdili protilátky triedy IgM poukazujúce na akútnu fázu ochorenia. Tým odporučili navštíviť najbližšie odberné miesto na antigénové testy alebo objednať sa na PCR testy.

S realizáciou štúdie začali v pondelok 19. apríla. Cieľom je zistiť prítomnosť jednotlivých tried cirkulujúcich protilátok u obyvateľov Košíc a jeho okolia, pričom výsledky okrem iného umožnia definovať rizikové skupiny obyvateľstva a naznačia ďalší vývoj pandémie nového koronavírusu.

Uvoľňovanie opatrení

Ďalšie poznatky

„Výsledky pomôžu odhaliť skutočný stav premorenosti v populácii obyvateľov východného Slovenska, to znamená, koľko ľudí už ochorenie prekonalo, či už s klinickými príznakmi a potvrdeným ochorením, alebo s asymptomatickým priebehom,“ vysvetlila. Štúdia zároveň umožní ozrejmiť epidemiologické súvislosti, keďže súčasne s detekciou protilátok získavajú aj ďalšie epidemiologic­ké údaje.

„Zistíme, u ktorých skupín obyvateľov sa ochorenie vyskytovalo častejšie, a na základe výsledkov budeme následne lepšie predpovedať modely šírenia, odporúčať postupy pre vhodné ochranné opatrenia, ale tiež vytvoriť odporučenia na prispôsobenie zdravotnej starostlivosti,“ dodala Halánová.

Dobrovoľné testovanie zastrešuje LF UPJŠ v priestoroch magistrátu, naplánované je do piatka 30. apríla. Zúčastniť sa na ňom môžu všetci dospelí a deti od 12 rokov, ktorí doteraz neboli očkovaní žiadnou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Počet testov je limitovaný na 10 000.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM