Kultúra

KONCERT, aký tu ešte nebol: Pomôže vám odhaliť vašu umeleckú dušu

Čo si predstavíte pod pojmom koncert v kruhu? Na Slovensku sa objavuje nová forma koncertov so silnou myšlienkou. Jeden z nich zažijú aj Košice.

Ilustračný obrázok k článku KONCERT, aký tu ešte nebol: Pomôže vám odhaliť vašu umeleckú dušu
4
Galéria
Zdroj: Koncerty v kruhu

Priniesť umenie bližšie k ľudom, aby sme si všetci dovolili byť umelcami, je hlavným cieľom Koncertov v kruhu. „Koncerty v kruhu sú spojením hudby, spevu, pohybu, tanca a hry, teda Viac ako len koncert v kruhu. Určitým spôsobom ide aj o workshop,“ vysvetľuje spoluorganizátorka projektu Lenka Belovičová.

Ste súčasťou vystúpenia

Počas koncertu v kruhu sa odbúrava a stráca bariéra medzi hlavnými protagonistami a návštevníkom. Umelci vedúci podujatie prinášajú viac než svoje diela. Zdieľajú príbehy svojej životnej cesty, prezentujú svoje hodnoty a postoje, otvárajú svoje vnútro a tiež so záujmom vytvárajú priestor na zdieľanie návštevníkov.

Svojím pôsobením návštevníka vťahujú do procesu tvorenia, pomáhajú mu poodhaliť a povzbudiť jeho umelecký potenciál, privádzajú ho do kontaktu so svojou dušou. Zo všetkých zúčastnených sa postupne stáva jeden harmonický celok, zachovávajúc autonómiu, individualitu a jedinečnosť jednotlivca.

Kto sa predstaví?

Sprievodkyňou koncertom bude Anka Repková, známa speváčka, skladateľka a hlasová koučka z Bratislavy. Anka je charakteristická svojou inšpiratívnou hudbou, dychberúcim vystúpením a spoluprácou s výnimočnými zahraničnými umelcami. Mužské hudobné zastúpenie reprezentuje Karlovarčan Jan Smolik, spevák a skladateľ, ktorého piesne vychádzajú z podstaty bytia a otvárajú brány k vlastnej duši.

Nositeľom myšlienky je Milan Surgoš, ktorý vedie stovky workshopov na tému osobnostného rozvoja: „Účastník koncertu v kruhu nie je iba pasívnym konzumentom umeleckého výkonu niekoho iného, ale má možnosť stať sa aktívnym spolutvorcom daného umeleckého diela. Stáva sa doslova jeho priamou súčasťou.“

Košičania sa môžu tešiť na koncert v piatok 13. augusta o 18.00. Odohrá sa v podniku Burekas Košice na Vrátnej 58.

Koncerty sa uskutočnia okrem Košíc aj v Banskej Bystrici (14. 8.) a v Bratislave (15. 8.).

Aktuality zo Slovenska

Koncerty v kruhu
4
Galéria
Zdroj: Koncerty v kruhu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM