Eliška Šándorová Rôzne

Koncert M. Čekovského nebude iba o hudbe: Marekovi môže „vyhrať“ slobodu na dvoch kolesách

Možno by si dnes zahral na klavíri so známym muzikantom... Bola to však hra osudu, ktorá Marekovi Lipjancovi, nádejnému učiteľovi klavíra, prepísala hudobné noty.

Ilustračný obrázok k článku Koncert M. Čekovského nebude iba o hudbe: Marekovi môže „vyhrať“ slobodu na dvoch kolesách
4
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Augustové horúce leto pred vyše 20 rokmi navždy zmenilo život dnes 43-ročného Mareka. So skupinkou kamarátov sa rozhodli schladiť na kúpalisku a, ako to býva v mladosti, v bazéne sa vyblázniť.

„Vystrájali sme ako mnohokrát predtým… Skočil som do bazéna, ruky sa mi podlomili, hlava narazila na dno a už som sa nedokázal vynoriť. Nebudem popisovať, čo sa mi za tých pár desiatok sekúnd odohrávalo v hlave. To, čo nasledovalo potom, NAVŽDY zmenilo môj život,“ spomína na osudný okamih Marek Lipjanec. Príbeh sympatického muža poznajú podporovatelia nášho partnerského portálu ĽudiaĽuďom.

Klavír stíchol…

Život mladého chalana, ktorého budúcnosť bola doslova v rukách, sa navždy a, žiaľ, natrvalo zmenil. Marek bol nádejný klavirista, ktorý sa chcel živiť hudbou. Na pomyselnej notovej osnove, v tom čase vysokoškoláka Ostravskej univerzity pedagogickej fakulty, však zazneli smutné tóny. Absolvent košického konzervatória začínal odznova.

„Ochrnuté boli nielen nohy, ale čiastočne aj ruky. Do NRC v Kováčovej ma poslali s tým, že do konca života budem iba ležať. Tento „ortieľ“ bol pre mňa nepredstaviteľný. Otázky typu: „čo bude ďalej? čo budem robiť? ako to zvládnem? kedy s tým všetkým skoncujem?“, mi nedali spať a neustále ma prenasledovali,“ opisuje Marek.

Po nevyhnutných operačných zákrokoch sa Marek posadil do invalidného vozíka, ktorý mu robí spoločnosť polovicu jeho života.

„Môj celkový zdravotný stav sa zastabilizoval tak, že som ostal ochrnutý od hrudníka nadol. Ruky sa podarilo rozcvičiť len čiastočne, prstami nehýbem vôbec. Sen o tom, že raz sa budem živiť tým, čo ma baví a napĺňa, sa rozplynul ako dym v povetrí. Klavír sa stal nedosiahnuteľným cieľom. Hudba na istý čas zostala učupená hlboko v mojom srdci,“ hovorí Marek.

Vesmír hrá svoju vlastnú hudbu

A práve v ňom bola „vyslyšaná“ bolesť mladého muža. Po rokoch sa ako-tak vrátil do života, objavili sa staronoví priatelia i nová láska. Dnes má Marek krásne desaťročné manželstvo, dve dcérky Kiarku (6) a Noemku (3) a, paradoxne, klavír si ho opäť našiel.

On síce hrať nemôže, ale svoje vedomosti odovzdáva deťom, ktoré sa učia. O životnom príbehu tohto muža, finančnej pomoci cez darcovský portál ĽudiaĽuďom a nádeji na lepší život si môžete prečítať TU.

Kde zasiahne osud, čakajte ranu od štátu. Otec rodiny má k dispozícii iba „obyčajný“ mechanický vozík, na ktorom je náročné non-stop existovať či pohybovať sa.

Marek k nemu potrebuje doprovod a vo svojom vnútri túži po veciach, ktoré sú pre zdravého človeka prirodzené: ísť s rodinou na prechádzku, výlety a získať slobodu na dvoch kolesách. Na trhu existujú vozíky, ktoré ľuďom dokážu uľahčiť pohyb. O jednom takom sníva aj Marek.

Sloboda na dvoch kolesách

„Cena vozíka je však príliš vysoká – pohybuje sa okolo 20-tisíc až 24-tisíc eur. Sociálna ani zdravotná poisťovňa, žiaľ, príspevok na kúpu tohto vozíka neposkytuje,“ hovorí Marek.

Nuž a opäť je tu jeho klavír! Tento raz v podobe známeho muzikanta Mariána Čekovského, ktorý je, mimochodom, Marekov spolužiak.

K ceste za vytúženým vozíkom sa mu rozhodol pomôcť benefičným koncertom, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 5. septembra 2019 o 19:00 hod. v kultúrnom centre kresťanov FUGA v Košiciach.

„Keď sme sa na škole dopočuli o Marekovom osude, boli sme v šoku. Bol veľmi talentovaný klavirista. Benefičný koncert preňho je aj akési poďakovanie Bohu za to, že sme zdraví a aspoň takto Marekovi môžeme pomôcť. Je to pre mňa veľmi silný príbeh človeka, ktorý ma inšpiruje a je to tiež možnosť hovoriť k ľuďom, ktorí majú podobný osud, a my im takto môžeme dať silu. Marekovi chcem aj touto cestou dať chuť do života skrz hudbu, ktorá bola jeho snom,“ povedal pre Košice24 hudobník Marián Čekovský.

Výťažok z benefičného koncertu Mariána Čekovského pôjde na kúpu nového vozíka pre Mareka. „Život na vozíku ma naučil jednu zásadnú vec, a to na všetko hľadať spôsob, ako sa to urobiť dá, a nehľadať dôvod, prečo sa to urobiť nedá,“ uzatvára (nateraz) svoj životný príbeh Marek. A my veríme, že Marek to DÁ…

Video: Marek skúšal vozík, ktorý by potreboval.

Zdroj: YouTube.com
Marek Lipjanec
4
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM