Veronika Hunyadiová Správy

Konečne! Košice majú karanténnu stanicu pre psov. Postavil ju štedrý darca, FOTO, VIDEO

Nová karanténa je súčasťou útulku pre zvieratá v Haniske pri Košiciach. Jej služby chce využívať aj mesto.

Zdroj: TASR/František Iván

Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov (ÚVP), ktorá v Haniske prevádzkuje útulok pre zvieratá, vo štvrtok (15. 4.) predstavila svoju novú karanténnu stanicu pre túlavých psov. Postavil ju súkromný sponzor a poskytne priestor pre desiatky psov.

Ako uviedol primátor na štvrtkovom (15. 4.) brífingu pred karanténou stanicou, mesto sa posúva vpred v zložitej téme. „Bol to dlhodobý problém, kedy sa mesto borilo s tým, ako zabezpečiť karanténnu a asanačnú službu. Našla sa ale skupina ľudí, ktorí si povedali, že má zmysel urobiť dobrú vec," povedal.

V súčasnosti je už v karanténe umiestnených 21 štvornohých obyvateľov. Ak si psíkov do dvoch týždňov od nájdenia nik neadoptuje, presunú ich z karantény do útulku. K dispozícii je osemnásť kotercov a jedna tzv. klietková miestnosť. Koterce sú od seba oddelené stenami a psy z nich majú možnosť vyjsť do vonkajšieho výbehu.

Srdečný sponzor

„Postaviť karanténnu stanicu a splniť predpisy nie je jednoduché. Pre ÚVP sme vyčlenili tento pozemok a prenajali na 20 rokov za cenu jedno euro ročne. Šéfku ÚVP Romanu Šerfelovú sme prehovorili, aby urobila všetko preto, aby našla sponzorov a postavila karanténnu stanicu," dodal Polaček.

To sa útulku podarilo a výstavbu karantény zabezpečil štedrý súkromný darca. Mesto sa finančne na jej stavbe nepodieľalo, okrem prenájmu pozemku pomohlo so sprístupnením cesty počas výstavby. Ďalší dar dostal útulok od košického U. S. Steelu, ktorý poskytol viac ako 400 ton umelého kameniva. Dotáciu vo výške 3 000 eur, za ktorú sa nakúpilo vnútorné vybavenie karantény, poskytol ÚVP Košický samosprávny kraj (KSK).

„Pred dvoma rokmi to bol iba sen, mali sme plány ale vedeli sme, že finančne by sme to nevedeli pokryť. Potom sa ale našiel sponzor, ktorý sa rozhodol zafinancovať celú stavbu," uviedla šéfka ÚVP Romana Šerfelová a poďakoval sa všetkým, ktorý sa na realizácii karantény podieľali. Ako dodala, konečne sa zlepšili podmienky pre psov ale aj zamestnancov, ktorí to tu majú pri svojej práci náročné.

Mesto bez karantény

Útulok by mal mestu poskytovať karanténne služby, aktuálne radnica s ÚVP rokuje o uzavretí zmluvy. Služby karanténnej stanice si bude mesto od útulku objednávať a platiť za ňu. Koľko to bude mestskú kasu stáť zatiaľ známe nie je. „Momentálne sme v štádiu riešení, máme za sebou prvé rokovanie a pripravujeme ďalšie. Doťahujeme nejaké detaily a tešíme sa na spoluprácu s mestom " uviedla k rokovaniam Šerfelová.

Odchyt psov bude zabezpečovať mestská polícia, ktorej príslušníci absolvovali školenia na odchyt a prevoz túlavých zvierat a majú patričné technické vybavenie. V rozpočte na tento rok mesto vyčlenilo na starostlivosť o túlavé zvieratá a ďalší výdavky súvisiace s karanténnou službou sumu 185 000 eur.

Veterinárna starostlivosť

Ako uviedlo mesto, o psov sa v karanténnej stanici postarajú štyria zazmluvnení veterinári, traja zamestnanci a dobrovoľníci z ÚVP. Veterinárne služby pre odchytené zvieratá bude poskytovať veterinárna nemocnica Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF). Útulku v tomto smere pomáhali aj doteraz.

„Sme pripravení pokračovať v spolupráci a poskytovať veterinárnu starostlivosť odchyteným zvieratám 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Budeme súčinný pri prvej pomoci aj starostlivosti o zvieratá, ktoré sú často vo veľmi zlom stave. Naše personálne, materiálne aj priestorové kapacity sú na to pripravené. Tieto služby sme poskytovali vždy, či už dennou alebo pohotovostnou službou či hospitalizáciami zvierat," uviedla rektorka UVLF Jana Mojžišová.

Ako nová karanténna stanica pre psov vyzerá, si pozrite v priloženej galérii.

Správy z Košíc

Karanténna stanica pre psov
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM