Veronika Hunyadiová Správy

Košické školy sa dočkali rekonštrukcií. Mesto to bude stáť 11 miliónov

Košice sa pustili do veľkej rekonštrukciou škôl a škôlok. Modernizujú sa priestory, jedálne aj telocvične.

Ilustračný obrázok k článku Košické školy sa dočkali rekonštrukcií. Mesto to bude stáť 11 miliónov
Zdroj: TASR/František Iván

Pandémiu nového koronavírusu využilo mesto Košice na rekonštrukcie materských (MŠ) a základných (ZŠ) škôl. Investície počas vlaňajšieho a tohto kalendárneho roka predstavujú sumu takmer 11 miliónov eur. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je spolu 34 základných a 56 materských škôl.

Čo sa podarilo?

V stredu (14. 4.) o tom informoval primátor Jaroslav Polaček. „Vyčlenili sme dostatok peňazí na to, aby sme nielen zvýšili kvalitu vzdelávania, ale aj skultúrnili prostredie v školách. Skoro na každej škole sme obnovovali, renovovali, menili sme zariadenia a zvyšovali komfort prostredia pre deti, ich učiteľov a ďalších zamestnancov škôl. Vymieňali sa okná, opravovali strechy, sociálne zariadenia, telocvične, školské jedálne či elektroinštalá­cia,“ povedal.

Najviac peňazí sa preinvestovalo na MŠ a ZŠ Jenisejská, kde sa opravili najmä statické poruchy budov. Na ZŠ Staničná pribudla vynovená jedáleň a telocvičňa a na MŠ Muškátová zrekonštruovali vstupné vestibuly. V materských školách na Húskovej a Galaktickej v súčasnosti prebieha rozšírenie ich kapacít. Od začiatku tohto roka išlo vyše 400 000 eur aj na menšie opravy. Mnohé rekonštrukcie sa ešte teraz dokončujú. Podľa primátora by v ďalších mesiacoch radi dotiahli všetky plánované investície.

Dvojnásobok investícií

Ako primátor pripomenul, oblasť vzdelávania tvorí takmer polovicu rozpočtu mesta, väčšina predstavuje mzdové náklady. Každý rok zároveň plánujú investície do svojich škôl z rozpočtu mesta, eurofondov a ďalších externých zdrojov. Cieľom podľa neho je, aby deti mohli tráviť svoj čas v školách v zdravom a príjemnom prostredí.

Polaček vyzdvihol aj úsilie riaditeľov jednotlivých škôl, ktorí pomohli s výberom investičných priorít na ich školách. „Dokázali sme nastaviť procesy na magistráte tak, aby sme naozaj efektívne investovali. Oproti štandardnému obdobiu dosahuje výška investícií dvojnásobnú hodnotu. Obstarávame veľmi efektívne, oproti predpokladaným cenám sme ušetrili 30 až 40 percent. Aj ušetrené peniaze sme dokázali ešte efektívnejšie investovať do našich škôl,“ dodal primátor.

Foto: ilustračné

Správy z Košíc a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM